Durvul a helyzet: Putyintól kér segítséget a véres kezű Lukasenko a tüntetőkkel szembeni fellépéshez

Közben a világ új választásokat követel Fehéroroszországban.

„Szükség van arra, hogy kapcsolatba lépjek Vlagyimir Putyinnal, mert a tüntetéshullám már nem csak Fehéroroszország számára jelent fenyegetést”

– fogalmazott Minszkben Alekszandr Lukasenko belarusz diktátor.

A BeLta fehérorosz hírügynökség által idézett nyilatkozatában Lukasenko egyúttal kijelentette: 2004-es, ukrajnai „narancsos forradalomhoz” hasonló események zajlanak Fehéroroszországban.

A fehérorosz kormány sajtószolgálata szombaton délben már azt közölte, hogy a két elnök telefonon megvitatta a fehéroroszországi helyzetet. Arról még nincs hír, hogy milyen konkrétumra jutottak a megbeszélés során.

Fehéroroszországban napok óta tömeges tüntetések zajlanak a vasárnapi elcsalt elnökválasztás elleni tiltakozásul.

A hatóságok országszerte eddig mintegy 7000 ember vettek őrizetbe, és két tüntető halálának a hírét erősítették meg.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szerint a fehérorosz elnökválasztás utáni helyzet kezeléséhez nemzetközi szolidaritásra van szükség, és ebben fontos Washington szerepe is.

Morawiecki szombaton Varsóban Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel tárgyalt, mely során megerősítette azt álláspontját, amely szerint Fehéroroszországban meg kell ismételni az elnökválasztást, nemzetközi megfigyelők részvételével.

Azzal kapcsolatban, hogy a Morawiecki által előző nap a szejmben ismertetett, a fehéroroszországi politikai üldözöttek támogatását célzó ötpontos programban egy lengyel-amerikai alapról is szó esett, a szóvivő úgy foglalt állást: a fehérorosz helyzet megoldásában Washington is érdekelt, hiszen geopolitikai kérdésről van szó, amely hatással van az Egyesült Államokra is.

Az észt, a litván és a lett miniszterelnök ugyancsak új, szabad és tisztességes választások kiírására szólította fel a fehérorosz vezetést.

A Saulius Skvernelis litván, Jüri Ratas észt és Krisjanis Karins lett miniszterelnök által észtországi megbeszéléseiket követően kiadott közlemény egyúttal előírná a nemzetközi megfigyelők részvételét az új választásokon, önmérsékletre szólítja fel a fehérorosz hatóságokat, és a kormányellenes tüntetők szabadon bocsátását követeli.

Látványos viszont a hallgatás Orbán Viktor és a Fidesz részéről a fehéroroszországi eseményekről: sem gratuláció, sem a jól dokumentált rendőri erőszak elleni kiállás nem született még meg, és ahhoz is négy nap kellett, hogy Szijjártó Péter egy semmitmondó közleményben kijelentse: Magyarország leginkább olyan döntésekben érdekelt, amik “nem lehetetlenítik el Belarusz és az Európai Unió jövőbeli kapcsolatépítését, valamint nem vetik vissza a Keleti Partnerség programot sem.”

Arról, hogy Lukasenko csalt, az ellenzék vezére elmenekült az országból, újságírókat vesznek őrizetbe, civileket vernek véresre és lekapcsolják az internetet, nem szólt a magyar külügyminiszter.

FRISSÍTÉS:

Megállapodtak a diktátorok: Oroszország azonnal beavatkozik, ha Lukasenko ezt kéri Putyintól

.

(MTI / hvg.hu)

Valódi Hírek