Az orosz hadsereg azonnal beavatkozik Belorussziában, ha Lukasenko ezt kéri Putyintól

Megállapodtak a diktátorok.

Külső katonai fenyegetés esetén Oroszország az első kérésre átfogó segítséget nyújt Fehéroroszország biztonságának biztosításához – ezt Alekszandr Lukasenko fehérorosz államfő mondta a belorusz védelmi minisztériumban tartott szombati ülésen.

Lukasenko azt követően tartott eligazítást a minisztériumban, hogy szombaton telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A BelTA belorusz állami hírügynökség értesülése szerint a megállapodás a katonai segítségnyújtásra is vonatkozik – a BelTA szerint Lukasenko ezt az ülésen külön is kiemelte.

„Megállapodtunk, hogy Oroszország már az első kérésünkre mindenre kiterjedő segítséget ad, hogy biztosítsuk a Belarusz Köztársaság függetlenségét”

– mondta Lukasenko.

Fehéroroszországban napok óta tartanak a tüntetések és az országos sztrájk az elnökválasztás elcsalt eredménye miatt: kulcsfontosságú állami vállalatok, szolgáltatók és cégek dolgozói kezdtek munkabeszüntetésbe.

Úgy néz ki, hétfőtől a közmédia is sztrájkba kezd.

A Kreml sajtószolgálata Putyinnak a Lukasenkóval való telefonbeszélgetéséről annyit közölt, hogy „mindkét fél elkötelezett abban, hogy minden felmerülő problémát hamarosan megoldjanak”.

Az oroszok azt is hozzátették: a legfontosabb, hogy megakadályozzák, hogy a problémákból „destruktív erők” húzzanak hasznot.

(Azonnali.hu / 24.hu / Nyugati Fény)

Valódi Hírek