Segítség magyar módra: háromszorosára emelik az ócsai devizahiteles lakóparkban a bérleti díjat

A válság kellős közepén.

Az ócsai önkormányzat úgy döntött: 2021-től minden lakás bérleti díját több mint háromszorosára emelik a devizakárosultaknak épített lakótelepen.

A lakótelepet annak idején az állami építtette, hogy olcsó, stabil lakhatással segítse a devizahitelek robbanásszerű drágulása után lakás nélkül maradt családokat.

2019 januárjáig a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. volt a lakótelep gazdája, akkor azonban az állami céget felszámolták, és z ócsai önkormányzat lett terület fenntartója.

A mostani drasztikus emelést csak azok a lakók úszhatják meg, akik rászorultsági alapon sikeresen kérvényezik a bérleti díj mérséklését.

A 444.hu cikke szerint a bérlőknek mostani 16-21 ezer forint helyett a ház méretétől függően akár

60-84 ezer forintos díjat kellene fizetniük.

Ez újra nehéz helyzetbe hozná az ócsai telepen lakó családokat, akik egyszer már elveszítették lakhatásukat bedőlt devizahitelük miatt. Sokan már most biztosan állítják: nem lesznek képesek kigazdálkodni a megemelt bérleti díjat.

A napokban tartott lakógyűlésen felháborodást okozott, hogy az ócsai városvezetés most egy tollvonással piaci alapú bérleményeket csinálhat az eredetileg szociális alapon épült lakótelepi ingatlanokból. Különösen, hogy a szabályok kemények: ha egy négyfős családnál a keresőképes szülők összjövedelme meghaladja a 230 ezer forintot, a háztartások máris kiesnek a „szociális” bérlői kategóriából. Ha pedig a közös jövedelmük több mint 340 ezer forint, már a „költségelvűnek” nevezett középkategóriából is.

Ócsa polgármestere amúgy fideszes.

Valódi Hírek