SOTE: Baj van – Nő a negyven év alattiak aránya a koronavírus-fertőzöttek között Magyarországon

Júliusban a Magyarországon regisztrált fertőzöttek 44 százaléka a 40 év alatti korosztályból került ki.

Az intézményi fertőzések felszámolásával júniusban a 60 éves, vagy a náluk idősebbek körében jelentősen csökkent a fertőzések száma, júliusban pedig már csak 63 fertőzöttet észleltek ebből a korosztályból. A leginkább veszélyeztetett korosztály aránya az összes fertőzött közül az eddigi legalacsonyabb, mindössze 17 százalékos.

Ezzel szemben a 40 év alattiak megbetegedésszáma folyamatosan emelkedik,

júliusban már az aktívabb korosztály tette ki a fertőzöttek 44 százalékát – derült ki a Semmelweis Egyetem által, országos adatok alapján végzett elemzésből.

A fiatalabbak betegséglefolyása jellemzően kedvezőbb, és bár az ő szervezetüket is megviseli a vírus, ritkábban van szükségük kórházi ellátásra.

A fertőzöttek közül sokan jártak külföldön közvetlenül a megbetegedésük előtt, vagy találkoztak olyan rokonukkal, barátjukkal, vagy kollégájukkal, aki külföldi utazásból tértek haza. Ez az egyik fő oka annak, hogy Magyarországon jelenleg az aktívabb korosztály körében terjed a vírus.

A Semmelweis Egyetem továbbra sem javasolja a külföldi utazást, viszont azt tanácsolja, hogy akinek halaszthatatlan elfoglaltsága van a határon túl, az kövesse az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjában gyűjtött, feldolgozott és teljesen nyilvános adatokat, mert a még zöld jelzéssel bíró országokon belül is nagy eltérések lehetnek régiónként.

Külföldi utazás után alapos megfontolást és körültekintést igényel az idősebb hozzátartozók felkeresése is, mivel az ő esetükben a

betegség lefolyása jellemzően jóval súlyosabb.

Augusztus 1-től jelentősen változtak a koronavírus miatt bevezetett szabályok: azoknak, akik az országos tisztifőorvos által az aktuális járványügyi adatok alapján kockázatosnak ítélt sárga vagy piros jelzésű országból érkeznek vissza Magyarországra, maguknak kell gondoskodniuk az ún. PCR-szűrésről, ha mentesülni szeretnének az automatikus, kéthetes házi karantén alól.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által kijelölt laboratóriumként a Semmelweis Egyetem az egyik olyan fővárosi intézmény, ahol biztosítani kell a költségtérítéses vizsgálat feltételeit.

Ugyanakkor a Családbarát Egyetem program részeként a munkavállalók számára továbbra is

ingyenes a szűrés.

A Semmelweis Egyetem klinikáin emellett valamennyi Magyarországon tevékenykedő egészségügyi dolgozónak ingyenes a PCR-tesztelés. Járványügyi okokból ugyanis fokozni kell a szűrések számát és meg kell akadályozni, hogy az ezen a területen dolgozók akár tünetmentes hordozóként is bevigyék a kórházakba a fertőzést.

Ne felejtsük el, hogy a maszk használata zárt térben vagy nagyobb tömegben, és a rendszeres kézmosás továbbra is a legfontosabb óvintézkedések a vírus terjedésének megelőzésében – írja a SOTE közleménye.

Valódi Hírek