Elkeserítő: pont annyira futja a nyugdíjból idén, mint tíz évvel ezelőtt

A társadalom alacsonyabb jövedelemmel rendelkező rétege semmit nem tudott előrébb lépni egy évtized alatt.

Az inflációhoz kötött nyugdíjemelés az adatok szerint csődöt mondott.

A Privátbankár.hu az élelmiszerárak alakulását vizsgálta. 30 élelmiszer árának változását követik nyomon rendszeresen, három hazai hipermarket egy-egy egységében.

Összesítésük szerint míg 2010-ben a nagybevásárlást még 14 914 forintból meg lehetett úszni, addig idén erre az eddig eltelt hónapok átlaga alapján már

21 499 forintot kellett költeni.

A növekedés mértéke 44,1 százalékos, ami egyébként jócskán meghaladja a teljes fogyasztói kosár alapján számolt inflációt.

Átlagosan a fogyasztói árak 10 év alatt 30,7 százalékkal emelkedtek a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján. Vagyis a KSH fogyasztói kosarában legnagyobb súllyal szereplő alapvető élelmiszerek az átlagosnál jobban drágultak az elmúlt 10 évben.

A társadalom legidősebb rétegét illetően fontos tudni, hogy a kormány 2010-es hatalomra kerülése után megváltoztatta a nyugdíjszámítás metódusát.

A béremelkedés ütemét is figyelembe vevő „svájci indexálás” helyett kizárólag a várt inflációhoz kötötték az évenkénti nyugdíjemelés mértékét.

A nyugdíjasok egészségügyi kiadásai sokkal növekedtek. Míg egy aktív háztartás havi 2232 forintot költött erre 2010-ben, most már 4285 forintra rúg ez a tétel. A nyugdíjasok esetében a 10 évvel ezelőtti 6943 forint mostanra 11 522 forintra emelkedett. Vagyis majdnem

háromszor több kiadást jelent

az egészségügy a nyugdíjasoknak.

A bérek és a nyugdíjak vásárlóereje közötti olló nemcsak egyre szélesebbre nyílt az elmúlt 10 évben, de a társadalom alacsonyabb jövedelemmel rendelkező rétege gyakorlatilag

semmit nem tudott előrébb lépni egy évtized alatt sem,

amennyiben a legfontosabb fogyasztási termékeiket tartalmazó kosarat vizsgáljuk. Hiába volt az elmúlt években jelentős mértékű minimálbér-emelés és hiába inflációhoz kötött a nyugdíjemelés, ez csak szinten tartásra, vegetálásra elegendő az alapvető élelmiszerek árának növekedése miatt. Gyarapodni ilyen összegekből nem lehet, azokból legfeljebb csak a mindennapok fedezhetők.

 

Valódi Hírek