Fellázadtak az oktatók, miután Orbán Vidnyánszkynak adta a Színművészeti Egyetemet is

Szerintük Vidnyánszky Attila nyilatkozataival évek óta következetesen és céltudatosan rombolja az egyetem hírnevét.

„A sajtóból ismertük meg a leendő fenntartónkat – a Színház- és Filmművészetért Alapítványt – irányító kurátorok névsorát – írta a hétvégén kiadott közleményében a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) szenátusa. A közleményt azt követően adták ki, hogy pénteken kiderült: Vidnyánszky Attila rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója lett a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke.

Rajta kívül a kormány által összeállított kuratórium tagjai lesznek:

Bacsa György, a Mol stratégiai ügyvezető igazgatója (?!),
Lajos Tamás operatőr-producer,
Rátóti Zoltán színész-rendező,
Világi Oszkár, a Slovnaft Igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója (a 444.hu szerint Orbán Viktor milliárdos felvidéki barátja).

Az SZFE szenátusa szerint „a névsor világossá tette, hogy a kuratórium megbízója sem a kurátorok személyére tett javaslatainkat, sem a kiválasztásukra kidolgozott szakmai szempontrendszerünket nem vette figyelembe. Szemben a korábban lebegtetett lehetőséggel az egyetem egyetlen képviselője sem kapott helyet a testületben. A kuratórium nem ismeri az SZFE valós működését. Vidnyánszky Attila személyében olyan elnök kapott felhatalmazást, aki nyilatkozataival évek óta

következetesen és céltudatosan rombolja

egyetemünk hírnevét. A kuratórium további tagjainak ugyanakkor nincs számot tevő felsőoktatási tapasztalata” – írják.

Gáspár Máté, az Elméleti és Művészetközvetítői Intézet megbízott vezetője egy, Facebookra kitett posztban vette végig, mennyiben felel meg a helyzet az SZFE vezetésének a kormány felkérésére készített szempontjainak, és arra jutott, hogy nagyjából semennyire, ezért felmond.

Zsámbéki Gábor, Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas rendező, színházigazgató és a Budapesti Katona József Színház alapító tagja külön közleményben jelentette be, hogy felbontja szerződését az SZFE-vel, szeptember 1-től, az új kuratórium belépésétől kezdve már nem tanít ott. Zsámbéki egyébként 1979 óta volt az egyetem oktatója.

Valódi Hírek