Meghalt Bogdán László, Cserdi polgármestere, aki kirángatta a szegénységből faluját

Vezetésével mintafalu jött létre.

Kedden reggelre holtan találták falujában Bogdán Lászlót, Cserdi polgármesterét. Bogdán László 46 évesen, az eddigi hírek szerint önkezével vetett véget életének.

A Romnet cigány hírportál a Facebook-oldalán közölte, hogy több forrásuk is megerősítette a halálhírt.

A rendőrség a 24.hu kérdésére azt írta: a haláleset körülményeit a Szigetvári Rendőrkapitányság közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja, a részletekről a jogszabály engedélyének hiányában nem adtak bővebb tájékoztatást.

A hvg.hu-nak a szomszédos Boda község önkormányzatánál is megerősítették a halálhírt, de a család kérésére több információt nem közöltek.

fotó: nyugat.hu

Bogdán szegény sorsú roma családban családban született Pécsett, 1974-ben. Apja bányászként dolgozott. Gyermekkorában költöztek családjával Cserdibe. Miután anyagi okokból nem tanulhatott tovább, saját magát képezte.

2002-ben független jelöltként lett Cserdi alpolgármestere, 2006 óta pedig polgármestere.

Cserdiben a vezetésével mintafalu jött létre. Oktatási programot indított, hogy a családok elsajátíthassák a háztáji gazdálkodáshoz szükséges ismereteket.

A falu mezőgazdasági termelésbe kezdett, és kertészeti közmunka-lehetőséget biztosítottak. A megtermelt feleslegből rászorulókat segítettek.

Polgármestersége alatt az addig nagyon rossz bűnügyi statisztikákat felmutató faluban gyakorlatilag megszűnt a bűnözés.

Az Index emlékeztet: Bogdánnak – aki elsősorban a személyes jelenlétben és a helyi önszerveződésben hitt, és cserdi sikereit is ennek tudta be – számtalan konfliktusa volt, mivel nem csak helyben volt aktív: viszonylag gyakran szerepelt a sajtóban, és olykor az országos roma közéletben is hallatta hangját.

Elsősorban a roma önkormányzati rendszert és az arra ráépült, az országos politika erőivel elvtelen alkukat kötő, mutyizós kisebbségi politikai színteret kritizálta.

Bogdán 2015 óta Magyarország tehetséggondozó nagykövete volt.

Más elismerések mellett 2020 januárjában Raoul Wallenberg-díjat kapott a kisebbségi és többségi társadalom békés együttéléséért tett erőfeszítéseiért.

A közélet szereplői így búcsúznak Bogdán Lászlótól:

Megrendült az egész ország – Sorra búcsúznak Bogdán Lászlótól a közélet szereplői

.

 

Valódi Hírek