Laura Kövesi megüzente: Magyarországon is vizsgálódhat az Európai Ügyészség (+videó)

Hiába nem csatlakoztunk.

Magyarország nem marad ki teljesen az Európai Ügyészség hatósági jogköréből, itteni cégek és magánszemélyek ellen is indulhat eljárás nemzetközi csalás vagy pénzmosás esetén

– közölte az Európai Ügyészség vezetője, Laura Codruța Kövesi az Euronews-nak adott interjújában, ami a beiktatása óta az első vele készült beszélgetés.

Laura Kövesi 47 éves, korábban öt éven keresztül vezette a román Korrupcióellenes Ügyészséget (DNA).

Regnálása alatt 9 korrupt minisztert, 21 képviselőt, 6 szenátort és egy korrupt EP-képviselőt ítéltek el jogerősen Romániában.

Laura Kövesi a mostani interjúban elmondta: korrupció szinte minden országban létezik, ha azonban a korrupció mértékéről beszélünk a különböző államokban, akkor az függ a helyi hatóságok bevonódottságának mértékétől.

Szóba került, hogy Lengyelország és Magyarország esetében az ügyészséghez való csatlakozás megtagadása növeli az európai alapokkal kapcsolatos korrupció kockázatát.

Kövesi emlékeztetett, hogy Magyarország mellett Svédország, Dánia és Írország sem csatlakozott az ügyészséghez.

Majd elmondta, hogy ennek ellenére

„vizsgálni fogunk egyes eseteket e tagállamokkal, ezek polgáraival kapcsolatban és egyes esetekben a tagállamok területén elkövetett bűncselekménynél is lesz hatáskörünk.

Ezen felül együttműködünk ezen államok hatóságaival, és alkalmazni fogjuk a jelenleg rendelkezésre álló igazságügyi együttműködési eszközöket.”

A megválasztott európai főügyész elmondta: az Európai Ügyészség létrehozásával az információcsere gyorsabb és hatékonyabb lesz.

Ezen felül javítani fogják a jogsértéssel okozott károk megtérítésének hatékonyságát is.

Az egyik tagállam ügyészei által szolgáltatott bizonyítékok felhasználhatók lesznek egy másik tagállamban.

„Ezek az előnyök lehetővé teszik az Európai Ügyészség számára, hogy olyan intézménnyé váljon, amely alapvetően megváltoztatja a pénzügyi csalások és a szervezett bűnözés eddigi kivizsgálásának módját.”

– közölte Laura Codruța Kövesi.

Videó:

.

(Euronews)

Valódi Hírek