Orbán csicskái folyamatosan küldik a leveleiket a Fidesz-kormányt kritizáló külföldi lapoknak

Nem bírják elviselni a független bírálatot.

Sorban kapják a hivatalos leveleket a magyar diplomatáktól azok a külföldi lapok, amelyek bírálták a magyar kormányt az Orbán Viktornak rendeleti kormányzásra lehetőséget adó felhatalmazási törvény miatt.

A parlament a járványhelyzet végével visszavonta a felhatalmazást, ezért aztán nekitámadtak mindenkinek, aki Orbán teljhatalmát bírálta – írja a 444.hu.

Nagy Andor bécsi nagykövet osztrák lapoknak küldte el levelét, amiben

bocsánatkérést követelt,

amiért a lapok „ismételgették a vádakat” a sajtószabadság és a parlament jogkörének korlátozásáról.

Az igazság az, hogy a felhatalmazási törvény valóban korlátozta a parlament jogköreit, mert lehetővé tette, hogy a kormány a parlament feje felett

rendeleti útján kormányozzon.

Sőt: a sajtó jogait közvetlenül is korlátozták. Például azzal, hogy a közérdekű adatkérések válaszidejét 15-30 napról 45-90 napra hosszabbították, ezzel gyakorlatilag ellehetetlenítették a az időszerű tudósítást a közügyekről.

Durva lépés volt a rémhírterjesztés új szabályozása is: ez öt év börtönnel fenyegette az álhírek terjesztőit – csak az nem világos, mi számít rémhírnek.

Különösen akkor, amikor a kormány minden kommunikációs csatornát elzárt, és kizárólag előre, írásban feltett, megválogatott kérdésekre válaszolt csak az Operatív Törzs sajtótájékoztatóin.

A Riporterek Határok Nélkül sajtójogvédő nemzetközi szervezet összesítése alapján nem a bécsi magyar nagykövet volt az egyetlen magyar diplomata, aki fejléces papíron követelt bocsánatkérést a magyar kormány intézkedéseit bírálni merészelő lapoktól.

Svájcban Nagy István nagykövet kérte ugyanezt a Tribune de Genève-től.

Finnországban pedig maga Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár követelt bocsánatkérést a legnagyobb napilaptól, az Ilta-Sanomattól és a helyi közműsorszolgáltatótól, a YLE-től.

Müller Adrien svédországi nagykövet pedig a magyar kormány angol nyelvű propagandaújságjában, az About Hungary-n panaszkodott a legnagyobb svéd újságra, a Dagens Nyheterre, mert az megtagadta levele közlését.

Valódi Hírek