Itt a vége: Elköszön Müller Cecília, mától nem tart napi tájékoztatókat az Operatív Törzs (+videó)

Eddig több mint félezren haltak meg Magyarországon koronavírus-fertőzésben.

Világszerte 8,2, millióra nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma világszerte, 446 ezer a halálos áldozatok száma.

Magyarországon szerdára virradóan egy embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, így 4078 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős, krónikus beteg, ezzel szerdáig

567-re emelkedett az elhunytak száma.

A halottaknak viszont több mint a fele budapesti. A veszélyhelyzet idején alapbetegség nélkül 24 koronavírusos beteg halt meg. 210 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 16-an vannak lélegeztetőgépen. 2547-en pedig meggyógyultak.

Az Operatív Törzs a máig minden nap adott tájékoztatást a járványhelyzet alakulásáról. A veszélyhelyzet megszűntével a napi tájékoztatókat már nem tartják meg, de a koronavirus.gov.hu kormányzati portálon továbbra is tájékoztatnak az aktuális helyzetről.

Az Európai Unió pedig elindította új információs weboldalát. A reopen.europa.eu/hu oldalon lehet tájékozódni arról, hogy melyik európai országba milyen korlátozásokkal léphetünk be.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a tájékoztatón hangsúlyozta: továbbra is világjárvány van, így az óvintézkedésektől továbbra sem lehet eltekinteni.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője röviden felidézte, mi mindent tett eddig az ügyeleti központ.

3647 olyan személyt kutattak fel, akik kapcsolatba kerül(het)tek igazoltan fertőzöttekkel. Több mint 60 ezer, házi karanténba került személy adatait rögzítették és tárolták azért, hogy követni tudják a vírust. A koronavírusról tájékoztató zöld számokra 180 ezernél is több hívás jött, és 60 ezer kérdés érkezett e-mailen, ezek közül napi szinten 700-ra tudtak válaszolni. A járvánnyal összefüggésben 14 ezer ügyben jártak el.

Az ügyeleti központban a Nemzeti Népegészségügyi Központ, a rendőrség, a Katasztrófavédelem, a büntetés-végrehajtás, a terrorelhárítás, az Idegenrendészeti Főigazgatóság, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Külügyminisztérium, a Honvédelmi Minisztérium, Innovációs és Technológiai Minisztérium, Agrárminisztérium továbbra is együtt dolgozik.

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője poénnal zárt: köszönetet mondott a mémgyárosoknak, akik „felvidították, segítették az operatív törzs mindennapi munkáját.” Köszönetet mondott a sajtótájékoztatók háttérszemélyzetének, csak a stylistoknak nem, mert – ahogyan fogalmazott – a rendőrök egyenruhát hordtak, az országos tisztifőorvos pedig a kezdetektől a saját ruhatárából öltözött.

Az Operatív Törzs utolsó sajtótájékoztatóján újságírói kérdésekre nem válaszoltak.

Itt lehet megnézni a teljes sajtótájékoztatót:

Valódi Hírek