Operatív Törzs: Lezajlott a járvány első hulláma, a veszélyhelyzet fenntartása már indokolatlan

Az Országgyűlés dönt a veszélyhelyzet feloldásáról.

Lezajlott a járvány első hulláma Magyarországon – jelentette be Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján.

A járvány kedvezően alakult Magyarországon, de nem szabad elfelejteni, hogy pandémia zajlik a világban, sok országban jelentősen emelkedik a fertőzöttek száma. Ezért a járványügyi készültséget fenn kell tartanunk – mondta.

Mivel a világjárvány nem múlt el, így továbbra is fontos a járványügyi éberség. Mint kiderült: a vírus jelentős mutációra képes. Már Magyarországon is többféle vírusmutációval találkoztak a kutatók, tehát régóta nem egyfajta vírusról beszélünk – tájékoztatott a tisztifőorvos.

Kiss Róbert rendőr alezredes kijelentette:

a veszélyhelyzet fenntartása nem indokolt tovább.

A veszély azonban továbbra is fennáll, ezért alapították meg a járványügyi bevetési egységet. Ennek az egységnek a feladata a gyors reagálás a vírusra, az egységet az országos tiszti főorvos helyettese vezeti. Akár kijárási tilalmat is elrendelhet.

A veszélyhelyzet megszüntetéséről az Országgyűlés dönt. Ha a korlátozások lazításáról döntenek a parlamentben, a mozik, színházak újra kinyithatnak, és megszűnik az egészségügyi dolgozók külföldre utazásának tilalma is.

Az időseknek fenntartott idősávokról, illetve maszkviselésről a kormány szerdai ülésén dönt.

Valódi Hírek