Megmagyarázza a főkertész, miért dőlhetett ki politikai okból egy hatalmas platánfa Budapest belvárosában

Tarlós, úgy tűnik, hozott egy nagyon rossz döntést.

Bardóczi Sándor, Budapest főkertésze nyilvános Facebook-bejegyzésben reagált arra, hogy a vasárnapi viharban kidőlt egy hatalmas fa Budapest belvárosában, az Alkotmány utcában. Szerinte ez az eset is rávilágít arra, hogy “miért nem hagyhatjuk a veszélyesnek nyilvánított fákat meg a parkokban, vagy a fasorban“.

A bejegyzés alatt az egyik kommentelő azt állította: már 2019-ben jelezték a Főkertnek, hogy veszélyesen áll a fa, de nem történt semmi. Bardóczi erre azt felelte: azért nem, mert

a kerület nem adta meg a fakviágási engedélyt a Főkertnek.

Tarlós István fakivágási moratóriumot hirdetett meg augusztusban. Ezt számos kerületben követték. Az ok politikai. Ezért fontos mindenkiben tudatosítani, hogy nem minden fakivágás az ördög műve” – írta válaszában Bardóczi.

Ezen a videón látszik, hogyan dől ki a hatalmas fa:

Bardóczi el is magyarázza, hogyan kerülhetett ilyen állapotba a hatalmas platán.

A megdőlt fa a fény felé törve lett ilyen féloldalas: a túl magas házak árnyéka, az eltolódott súlypont, a járda felőli oldalon kábelfektetések miatt elvágott támasztógyökerek, a túl kicsi fahely, az útszegély átépítés, a sózás akár együtt is okozhatta a vesztét. Szerencsére sem a parkoló autókban, sem személyekben nem keletkezett most kár.

De ez csak szerencse.

Ezért kérjük, hogy ha a Főkert, vagy kerületi kezelés esetén a kerület kiteszi egy ilyen fára a favizsgálati adatlapot, és gallyazást vagy extrém esetben kivágást ír elő, akkor higgyék el a szakembereknek, nem jókedvükben teszik ezt“- írta bejegyzésében Budapest főépítésze.