Győrfi Pál súlyos szavakkal kommentálta az MSZP álmentős kamuvideóját

Nagyon felhúzta magát rajta.

Talán már az egész ország ismeri a történetet, amelyben az MSZP mentősként mutatott be egy exhibicionista szélhámos nőt, aki néhány éve még azzal haknizta körbe a médiát, hogy ő a Kossuth-díjas filmrendező, Herskó János lánya.

Az MSZP azóta mindenhonnan letörölte a kamuvideót, ám az ügyben rémhírterjesztés miatt így is eljárás indult.

A videóban szereplő szélhámostól az OMSZ és az általa megnevezett Szamaritánus Mentőszolgálat is elhatárolódott, és az is kiderült: a nő semmilyen mentős nyilvántartásban nem szerepel, engedélye sincs mentős tevékenységet folytatni.

Most megszólalt az ügyben Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője is, aki szerint “óriási felelőtlenség ilyen történetekkel riogatni az embereket”.

Győrfi Pál hangsúlyozta: csak olyan betegeket szállíthatnak haza, akiknek útközben is szükségük lehet a mentési készenlétre, és akinek az ellátása otthon is biztosított.

Tartós lélegeztetésre szoruló beteget például az OMSZ szállíthat haza, de csak abban az esetben, ha otthon bizonyítottan biztosítva vannak a beteg ellátásához szükséges gépek, feltételek. Máskülönben a beteget nem lehet hazaszállítani a kórházból.

Győrfi Pál azt is elmondta: ha mégis előfordulna ilyen eset, akkor azt a beteg, vagy annak hozzátartozója is jelezheti a mentőszolgálat felé, ahol azonnal kivizsgálják az esetet. Hozzátette: egyetlen ilyen esetről sincs tudomása.

“Elképzelhetetlennek tartom azt is, hogy félig összevarrt hassal szállítsanak haza beteget” – tette hozzá Győrfi Pál.

Ilyen lehetetlen történetekkel riogatni az embereket óriási felelőtlenség – mondta az OMSZ szóvivője. Hozzátette: az MSZP videójában elhangzott alaptalan vádak a mentősök becsületét is sértik.