Már április végére összejött a tervezett költségvetési hiány kétszerese, itt vannak a részletek

Az eredeti számok nem fognak teljesülni idén.

A kormány 2021-es költségvetés tervezete alapján úgy tűnik, nemigen veszik figyelembe, hogy 2020-ban az elég világot érintő gazdasági válság van a koronavírus-járvány miatt.

Noha 2020 első négy hónapjában a tervek szerint érkeztek be adóbevételek, a kiadások viszont elszaladtak. Így április végére

máris összejött a tervezett hiány duplája.

Szinte minden területre több pénz jut majd 2021-ben – idézte Varga Mihály pénzügyminisztert a hvg.hu.

Vagy nem.

A sok bizonytalanság és az emiatt kitörő gazdasági válság miatt lehet, hogy semmi sem úgy lesz majd, ahogy Varga Mihály pénzügyminiszter gondolja.

A 2021-es számokkal kapcsolatban persze az a nagy kérdés, hogy

mihez képest van szó növekedésről vagy csökkenésről?

A nyilvánosság számára rejtély, hogyan áll a 2020-as büdzsé. A végrehajtott átcsoportosítások nyilvánosak ugyan, a kormány azonban nem tervezte újra az egész költségvetési törvényt, vagy ha ezt mégis megtette, nem hozta nyilvánosságra. Az Országgyűlés elé beterjesztett módosító legalábbis erről nem tartalmazott semmit.

A törvényjavaslat indoklásának része a „központi alrendszer mérlege”, amely tételesen felsorolja, milyen bevételekre és kiadásokra számít a kormány. Itt a 2020-as számok is szerepelnek – fillérre pontosan ugyanazok az összegek, mint az eredeti 2020-as költségvetésben.

Holott teljesen egyértelmű, írja a hvg.hu, hogy az eredeti számok nem fognak teljesülni idén.

Valódi Hírek