A belügyminiszter veheti át Káslertől egészségügyet

Orbán döntött: nagy lendülettel zajlik Pintér Sándor egyeztetése az egészségügyi ágazat különböző szereplőivel.

A Népszava szerint a belügyminiszter, Pintér Sándor felhatalmazást kapott a miniszterelnöktől az egészségügy átvilágítására.

A lap úgy tudja: már a

kórházparancsnoki rendszer bevezetését is

Pintér szorgalmazta. Márciustól az Operatív Törzs vezetője, azaz a belügyminiszter közvetlen irányítása alá került az intézmények készlet-, erőforrás- és információgazdálkodása is.

A kormányzat nyolcmilliárd forintot rendelt a kórházak központi gazdálkodási rendszerének kialakítására, ezt is a Belügyminisztériumra bízta.

Az átalakításokba belebukhat Kásler Miklós, vagy legalábbis a minisztériuma. A napokban öt „reformmunkacsoportot” hoztak létre, amelyek a gazdálkodás, a finanszírozás, a humánerőforrás, a struktúraátalakítás és az orvosszakma kérdéseivel foglalkoznak.

Közben a 444.hu arról ír: Kásler Miklós alkalmatlannak bizonyult az egészségügy irányítására. Noha Orbán nem szeret minisztert cserélni ciklus közben, mert úgy véli, ez

a saját alkalmatlanságát támasztaná alá

– hiszen ezzel elismerné, hogy rosszul döntött –, mégis egyre többször az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) dönt orvosszakmai kérdésekben.

Március végén került a védekezés frontvonalába a Semmelweis Egyetemet is felügyelő ITM. Palkovics László miniszter és Schanda Tamás államtitkár ekkor jelent meg az Operatív Törzs ülésein, és ekkortól képviselteti magát a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium (KKM) is.

Palkovics lobbizásának köszönhetően a szakmai irányítás fokozatosan tolódott át az ITM és az irányítása alatt álló orvosegyetemek, mindenek előtt a Semmelweis Egyetem, és annak rektora, Merkely Béla irányába.

Hiába van meg a szakmai kompetencia a Dél-Pesti Centrumkórházban, vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központban, az EMMI képtelen volt összefogni ezeket a kapacitásokat.

Jellemző, hogy míg békeidőben az ÁEEK felelős az orvosi eszközök és felszerelések beszerzéséért, ehhez képest március végén már Palkovics és Merkely fogadták a Semmelweis Egyetem megrendelésére érkező szállítmányokat Ferihegyen – emlékeztet a 444.hu.

(Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda)

Valódi Hírek