Drámai vészjelzés a TÖOSZ elnökétől: Kétszáz önkormányzat mehet csődbe a járvány alatt

A kormány szerint a szociális támogatásból kellene kifizetniük a védekezés költségeit.

Kétszáz önkormányzat mehet csődbe a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke szerint.

Főleg azok a települések vannak nehéz helyzetben, amelyeknek saját intézményei, például bölcsődéje, óvodája vagy időseket ellátó intézménye van, ám adóbevételeik éppen csak fedezték ezeknek a költségeit a járványhelyzet előtt – írja a hvg.hu.

Már a veszélyhelyzet kihirdetése után egy hónappal írt levelet a Belügyminisztériumnak Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke.

A járvány elleni védekezés költségei ugyanis jelentősen megterhelték az önkormányzatokat, miközben a kormány elvonta például a gépjárműadót, ezzel is nehezítve helyzetüket.

Pluszfeladatokat kaptak tehát az önkormányzatok, pluszpénzt azonban nem, sőt: elvonással is sújtották őket.

Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke

A TÖOSZ elnöke azt kérdezte a Belügyminisztériumtól: hogyan rendezik az önkormányzati fenntartású intézményekben dolgozók bérét, kaphatnak-e a települések plusztámogatást a fejlesztésekre. Arra is rákérdezett, hogy a járvány miatti többletköltségeket vajon megtéríti-e számukra az állam.

A minisztérium válaszai kedden érkeztek meg a TÖOSZ-hoz: Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár a Pénzügyminisztériummal egyeztetve küldte a levelet.

A Belügyminisztérium válaszában az állt: a védekezés többletköltségeinek fedezésére csoportosítsák át az állam biztosította,

szociális támogatásra kapott összeget.

Azt is írta Pogácsás Tibor, hogy folyamatosan kérik be az önkormányzatoktól a védekezési költségek adatait, ennek kiértékelése után pályázatot fognak benyújtani az Európai Unió Szolidaritási Alapjához.

Ez ellentmond annak a kormányzati kommunikációnak, hogy az EU semmilyen módon nem segíti az államot.

Az állásukat elvesztettek álláskeresési időszakának meghosszabbítását az államtitkár Orbán Viktor közrádiónak adott interjújából vett idézettel passzolta le.

A miniszterelnök a kormány munkahelymegtartó és -teremtő programjairól szólva arról beszélt: az óvodák és bölcsődék működtetésének költségeit biztosítja az állam, a közétkeztetésben, ha többletigény jelentkezik, akkor igényelhet plusztámogatást az önkormányzat.

Összességében a több önkormányzatnál kialakult csődközeli helyzeten azonban mindez nem változtat.

Valódi Hírek