Videó: Így terjed a vírusfelhő egy köhögés után a szupermarketben

Kutatók modellezték.

Amikor az ember tüsszent, köhög vagy csak beszél, a szájából kisebb-nagyobb mennyiségű nyál jut a levegőbe a néha szemmel is látható „cseppektől” egészen az aerosol méretig.

Az apró részecskékre pedig vírusok tapadhatnak, amelyek így jutnak ki a fertőzött emberből a környezetbe – ezek a cseppfertőzéssel terjedő kórokozók.

Nem is szükséges a szórás területén tartózkodni, a különböző vírusok más és más ideig, de a tárgyakon lapulva is megőrzik fertőzőképességüket, így elég, ha valaki megérint egy ilyen felületet, majd a szájához, orrához nyúl.

Tüsszentéssel, köhögéssel a levegő akár 100 km/órát meghaladó sebességgel is kitörhet az emberből, több mint nyolc méterre eljuthat.

Korábban kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy szabadtéri sportoláskor az egyébként ajánlott 2 méternél érdemes jóval nagyobb távolságot tartani.

Egy finn csapat által készített szimuláció most azt mutatja, a részecskefelhő hogyan terjed és mennyi ideig marad fenn zárt térben, mondjuk egy élelmiszerboltban.

Az Aalto Egyetem, a Finn Meteorológiai Intézet, a VTT Technikai Kutatóközpont és a Helsinki Egyetem szakértői által készített modell a 20 mikrométernél kisebb aeroszol részecskék mozgását mutatja be a levegő mozgásának figyelembevételével:

.

(24.hu)

Valódi Hírek