Orbán kicsavarja a polgármesterek kezéből a döntési jogkörüket a veszélyhelyzetre hivatkozva

Demokrácia, Fidesz-módra.

Semjén Zsolt az éjjel benyújtott egy salátatörvény-tervezetet, amely alapján számos jogszabály módosítását tervezi a kormány a veszélyhelyzetben. (Ebben található a Schmidt Máriának adományozott két budai ingatlan is, amiről >>itt írtunk<<.)

A módosító alapján a katasztrófavédelmi törvényt úgy változtatnák meg, hogy a választott önkormányzatok, polgármesterek ne dönthessenek önállóan a veszélyhelyzet ideje alatt.

A törvénytervezet úgy egészítené ki a katasztrófavédelmi törvényt, hogy abba az alábbi szöveg kerüljön:

„(4a) A polgármester, a főpolgármester, illetve a megyei közgyűlés elnöke (4) bekezdés szerinti döntéséhez szükséges a megyei, fővárosi védelmi bizottság előzetes jóváhagyása. A megyei, fővárosi védelmi bizottság az előzetes jóváhagyás tekintetében a döntési javaslat beérkezését követő 5 napon belül köteles dönteni, amely határidő jogvesztőnek minősül.”

Magyarul, amennyiben a parlament elfogadja Semjén javaslatát, a polgármesterek a jövőben – amíg a veszélyhelyzet fennáll – gyakorlatilag semmi olyanról nem dönthetnek önállóan, amihez képviselő-testületi döntés kellene.

A veszélyhelyzet kihirdetése után ugyanis az önkormányzatok döntési jogait, éppen a katasztrófavédelmi törvény vonatkozó pontja alapján – a források felhasználására, illetve egyéb intézkedésekre vonatkozóan is – a polgármesterekre ruházták.

Jelenleg tehát az ország valamennyi helyhatóságán a polgármesterek rendeleti úton kormányozhatnak.

A vonatkozó rész pedig éppen ezt tenné a védelmi bizottságok előzetes döntéséhez kötötté, azaz elvonná a polgármesterek eddigi felhatalmazását.

Baranyi Krisztina, Ferencváros független polgármestere szerint ha ezt így elfogadják,

„engedélyt kell majd kérnem például ahhoz a most tervezett lépéshez, hogy 100 000 maszkot vásárolhassak a kerület lakóinak.”

Kezdődik.Benyújtottak egy törvényjavaslatot tegnap, ami a veszélyhelyzet idejére gyámság alá vonja a…

Közzétette: Baranyi Krisztina – 2020. április 1., szerda

.

A törvénymódosítás elfogadásához kétharmados többségre van szükség.

Valódi Hírek