Pofátlanság: Schmidt Mária alapítványa két drága budai ingatlant kap ingyen az államtól

A közvagyon haveroknak való átjátszása a járvány alatt sem szünetel.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes éjjel benyújtott egy salátatörvény-tervezetet, amely alapján számos jogszabály módosítását tervezi a kormány a veszélyhelyzetben.

Az Index szúrta ki az 50-es paragrafust „a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány részére történő ingyenes vagyonjuttatás” címmel.

Ennek értelmében a Schmidt Mária-féle alapítvány tulajdonába kerül ingyen

  • a Budapest XII. kerület Határőr út 35. szám alatt található helyi védelem alatt álló ingatlan,
  • valamint a Budapest XII. kerület Istenhegyi út 92. szám alatt található ingatlan

A két budai ingatlant a törvényjavaslat szerint ingyen és bérmentve megkapná Schmidt Mária alapítványa, ahogy a javaslat fogalmaz:

„a Közalapítvány tudományos kutatás, közművelődésügyi, oktatási és kulturális javak védelmével kapcsolatos közfeladatai ellátásának elősegítése céljából”.

A Közalapítvány a törvény értelmében mentesül a fennálló vagyonkezelési díjtartozása, és visszapótlási kötelezettsége teljesítése alól.

A közalapítvány működteti a Terror Háza Múzeumot, a XX. Század Intézetet, a XXI. Század Intézetet, a Kommunizmuskutató Intézetet, illetve a Habsburg Történeti Intézetet.

A Közalapítvány székhelye mindig is az egyik most ingyen kapott, egészen eddig az államtól bérelt Határőr út 35. szám alatt található ingatlan volt.

A törvény részletes indoklásában azt írják az ingatlanról, hogy az állam az elmúlt 20 évben nem költött állagmegóvásra, pedig ráférne, ráadásul sokszor szerveznek ott rendezvényeket.

De mivel a felújításhoz, nagyobb beruházáshoz az állami vagyonkezelő engedélye kellene, ezért „javasolt az ingatlan közalapítványi tulajdonba adása.”

A másik, az Istenhegyi úton található ingatlanról ezt írja a Semjén-féle törvényjavaslat:

„A törvényjavaslat megoldást ad a Közalapítvány MNV Zrt.-vel szemben fennálló tartozása rendezésére, továbbá rendezi a Budapest, belterület, 9646 helyrajzi számú, természetben a Budapest XII. kerület, Istenhegyi út 92. szám alatt található, kivett, lakóház, udvar, gazdasági épület megnevezésű, 3868 m2 nagyságú ingatlan használatának jövőbeni kérdéseit.”

Az indoklás azzal a mondattal zárul:

„a vagyonkezelési jogviszony megszűnését követően kialakult helyzet minden érintett fél számára megnyugtató módon rendezésre kerülne”.

(Index.hu nyomán)

Valódi Hírek