Olasz mikrobiológus: 500-600 ezer fertőzött lehet valójában Olaszországban

A tényleges koronavírus-fertőzöttek egytizedét szűrhették ki.

“Egyedül az biztos, hogy mennyien haltak meg. Ebből kiindulva juthatunk el a fertőzöttek valódi számához, amely sokkal magasabb, mint amit a statisztikákban közzétesznek, hiszen abban csak a felszínre került fertőzések száma áll”

– mondta Andrea Crisanti, a padovai egyetem mikrobiológusa a Corriere della Serának.

Olaszországban a szerdai adatok szerint eddig 74 386 vírusfertőzöttet regisztráltak, és 7503 koronavírus-fertőzött hunyt el.

Azonban Crisanti szerint

450 ezer fertőzött

is lehet az országban, és egyedül Lombardiában negyedmillió, többségük tünetmentes.

A professzor a kínai és a venetói fertőzöttségi adatokat vizsgálta. Vizsgálatai szerint a vírusfertőzöttek halálozási aránya 2 százalék alatt, valahol 1,5 százalék körül van, míg a tünetmentes betegek aránya 40 százalék körüli.

“Erről Kína hazudott, hogy ne jelenjen meg a statisztikában” – vélelmezi Crisanti, Kínában ugyanis 3200 haláleset mellett “csak” 81 ezer fertőzöttet regisztráltak.

Arra nincs bizonyíték, mondja Crisanti, hogy a vírus lombardiai mutációja agresszívebb lenne, mint a kínai, vagy a venetói változat.

Úgyhogy az, hogy Venetóban a fertőzötteknél 3,4 százalékos volt a halálozási arány, Lombardiában pedig 13 százalék, azzal magyarázható, hogy előbbi régióban több tesztet végeztek, és pontosabb számot kaptak a fertőzöttekről.

Vagyis Lombardiában sokkal többet kellett volna tesztelni ahhoz, hogy kijöjjön a fertőzöttek valós számához közelítő érték.

A professzor az interjúban kárhoztatta a politikai vezetést a rengeteg halott miatt. Szerinte az összes erőforrással a kezdeti gócpontokra kellett volna fókuszálni, ahogyan Japánban, Koreában és Tajvanon tették.

Olaszországban, főleg Bergamóban ezzel szemben még pár nappal ezelőtt is több ezer fős gyárak működtek, hogy egyébként nélkülözhető termékeket gyártsanak.

Olaszországban a polgári védelmi hatóság vezetőjének, Angelo Borellinek a minap feltette a kérdést a Repubblica című lap, hogy mégis mennyi az igazság a számokból.

Borelli is beismerte: hiteles lehet az a számítás, amely szerint tíz fertőzöttből egyet diagnosztizálnak.

Vagyis akár 500-600 ezer fertőzött is lehet az országban.

(Borelli a keddi interjúban még azt mondta, hogy bár már tizenkét munkatársa fertőződött meg, ő szerencsére nem. Szerdán délután aztán azt közölték, a 18 órás sajtótájékoztatót más tartja, mert Borelli belázasodott.)

Amikor arról beszélnek Olaszországban, hogy nem végeztek elegendő számú tesztet, az azt jelenti, hogy a 69 ezer fertőzöttet 297 ezer teszt alapján szűrték ki.

(Corriere.it / hvg.hu)

Valódi Hírek