Gulyás Gergely: 1070 szálloda zár be, százezres munkanélküliség jön

A miniszter elismerte, hogy még nem jöttek meg a maszkok Németországból.

„A fertőzés terjed, a következő napokban ugrásszerűen megnő a megbetegedések száma” – mondta a kancelláriaminiszter a csütörtök délelőtti kormányinfón.

Gulyás Gergely szerint a kormánynak továbbra is az emberi élet védelme az első, de a rendkívül súlyos gazdasági következményeket is próbálják csökkenteni. Példaként említette a turizmus-szektort, ami „gyakorlatilag megszűnt,” a napokban emiatt

„1070 szálloda be is fog zárni.”

Százezres munkanélküliséget várnak, „csak az lesz a kérdés, hogy hány százezres.”

Újabb akciócsoportot hozott létre Orbán Viktor, ami az önkénteseket, felajánlásokat koordinálja majd Révész Máriusz vezetésével – jelentette be a miniszter.

Gulyás kulcsfontosságúnak nevezte, hogy a jövő héten meghosszabbítsa az Országgyűlés a kormány által elrendelt veszélyhelyzetet.

Mivel a kabinet csak 15 napra rendelheti el, a parlamentnek kell szavazni a folytatásról, már egyeztettek a frakcióvezetőkkel.

Gulyás megjegyezte: a járvány miatt nem tudható, hogy meddig lesz határozatképes az Országgyűlés. Vészforgatókönyvvel készülnek arra az esetre, ha túl sok képviselő betegedne meg.

Arra a kérdésre, hogy mikor kapnak elegendő és megfelelő minőségű szájmaszkokat az egészségügyi dolgozók, Gulyás úgy válaszolt, hogy még mindig várják a Németországból útnak indult 120 ezer darabot. Ha megérkeznek, kiosztják.

Hogy miért nem zárnak be a kaszinók délután háromkor, nem tudott válaszolni Gulyás. Azt ígérte, utánanéz.

„Nem látom indokoltnak, hogy nyitva legyenek” – tette hozzá.

(444.hu nyomán)

Valódi Hírek