Koronavírus: Ezer fölé ugrott a halottak száma, stresszes állapotban vannak a hajón veszteglő utasok

Terjed a járvány.

Hétfőn csak Hupej tartományban 103 ember halálát okozta a koronavírus (2019-nCoV), így a kínai áldozatok száma összesen

1016-ra nőtt.

Jó hír viszont, hogy csökken a fertőzés intenzitása, vasárnap még 2618, hétfőn „csak” 2097 új esetet regisztráltak a járvány gócpontjában, Hupejben.

Világszerte már több, mint

43 ezer fertőzöttről

tudunk, akik túlnyomó többsége Kínában kapta el a vírust.

Hongkongban egy nap alatt hat új fertőzöttet találtak, és keddre virradóra egy társasház több száz lakóját helyezték karanténba, miután két lakóról kiderült, hogy elkapta a vírust.

Az MTI azt írja, hogy a két lakót tíz emelet választotta el egymástól, és a gyanú szerint a szellőzőcsatornákon vagy szennyvízhálózaton keresztül fertőzte meg egyik a másikat.

A járványveszély miatt bezártak a hongkongi idegenforgalmi, kulturális és sportlétesítmények, betiltották a tömegrendezvényeket, és márciusig hosszabbították meg az iskolaszünetet.

Az Egyesült Államokban is újabb, immár a 13. fertőzést regisztrálták hétfőn.

Az illető az amerikaiak első, Vuhanból kimenekített csoportjával tért vissza az Egyesült Államokba, és kéthetes karanténban várakozott a San Diego melletti Miramar tengerészgyalogsági támaszponton.

A japán hatóságok közben bejelentették, hogy evakuálni akarják a Tokió mellett, Jokohama partjainál veszteglő, karantén alá helyezett Diamond Princess üdülőhajó utasait.

Sokan közülük stresszes állapotba kerültek a karantén okozta bezártság miatt. A hajó utasainak közel 80 százaléka hatvan évnél idősebb, 215-en már túl vannak a nyolcvanon, 11-en pedig 90 évesnél is idősebbek.

Az óceánjáró fedélzetén 2666 utas és 1045 fős legénység tartózkodik, összesen 56 országból, és mindnyájuknak két hétig a kabinjaikban kell maradniuk.

A fertőzöttek száma helyi idő szerint keddre 65-tel,

135-ra nőtt.

A 11 milliós Vuhan városában kitört járványt január 30-án minősítette globális fenyegetéssé az Egészségügyi Világszervezet (WHO), de eddig sikerült viszonylag jól körülhatárolni a terjedését.

Bár Hupej tartományon kívül még 27 más kínai területre és országra terjedt át, halottja Kínán kívül csak Hongkongban és a Fülöp-szigeteken van a járványnak.

(MTI / 444.hu)

Valódi Hírek