Húsevő baktérium fertőzött az idősek otthonában, de eltitkolták és influenzaként kezelték

Stadionországból jelentjük.

Az antibiotikumnak is ellenálló baktérium fertőz múlt nyár óta a bázakerettyei szociális otthonban, ám az intézmény nem értesített senkit, csak most rendeltek el egészségügyi vészhelyzetet – írja a Népszava.

„Úgy kell kezelni, mint egy influenzát, nem kell kétségbeesni” – a beszámolók szerint ezt közölte egy múlt heti közmeghallgatáson Varga István háziorvos azzal kapcsolatban, hogy a pszichiátriai betegeket gondozó Aranyág otthonban terjedő úgynevezett MRSA-fertőzés tört ki.

Az MRSA-fertőzést a rezisztens baktériumok közé tartozó Staphylococcus aureus (közkeletű nevén húsevő baktérium) okozza.

A kisméretű, vöröses, pattanásra, égésre vagy pókcsípésre emlékeztető képződménnyel kezdődő, majd gyorsan a bőr mélyebb rétegeibe terjedő, fájdalmas tályogokkal járó, adott a szövetekbe és szervekre is átterjedő baktérium az egészséges emberben is megtalálható, ám gyengébb immunrendszer esetén problémát okoz.

A fertőzések zöme kórházi kezelés, illetve otthoni ellátás során alakul ki, súlyos esetben akár halálos is lehet.

A közmeghallgatásról készült leirat szerint Varga István elismerte, hogy tavaly nyáron akadt néhány eset, majd januárban rühességgel párosulva ismét felütötte a fejét a fertőzés.

Ekkor a kormányhivatal népegészségügyi főosztályának segítségét kérte, fertőtlenítettek, és úgy tűnt, megoldódott a probléma.

A bázakerettyei idősek otthona / fotó: zala.szgyf.gov.hu

Idén augusztusban aztán ismét tömeges megbetegedések fordultak elő, ekkor erős antibiotikum-kúrával próbálták megakadályozni a további fertőzéseket. Úgy tűnt, szeptemberre sikerült legyűrni a baktériumot, de novemberben ismét, a korábbinál is drasztikusabban támadott.

Az orvos emiatt december 2-án egészségügyi vészhelyzetet rendelt el.

A településen élők minderről több mint egy éven át nem értesültek, az önkormányzat semmilyen hivatalos jelzést nem kapott a megbetegedésekről.

Csatlós Csilla, Bázakerettye frissen megválasztott polgármestere a közmeghallgatás után felvette a kapcsolatot a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) megyei kirendeltségével, és tájékoztatást kért.

Ekkor derült ki, hogy az SZGYF zalai főigazgatóságát sem értesítette az otthon vezetése, csak pár hete kaptak értesítést a több mint egy éve fennálló problémáról.

A lap úgy tudja, hogy az ügyben az SZGYF vizsgálatot indított.

Jelenleg 20-25 gondozott szenved a betegségtől, többük állapota kifejezetten súlyos.

A Népszava információi szerint a betegség megjelenése óta több dolgozó is otthagyta az otthont, az ápolószemélyzet 20-25 százaléka lecserélődött. A gondozók közül többen megfertőződtek, és volt, hogy családtagjaiknál is jelentkezett az MRSA-fertőzés.

„Nincs egészségügyi vészhelyzet a Bázakerettyén működő szociális otthonban” – reagált a sajtóhírre az MTI-nek az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára csütörtökön.

– Van egy olyan egészségügyi helyzet, egy fertőzés, ami ismert, és amelyet már kezelnek szűrésekkel, az érintettek bevonásával – közölte Fülöp Attila.

Az államtitkár hozzátette, hogy a fertőzés, amelyet szerinte „eddig sem tussoltak el”, nem jelent veszélyt a közösségre.

Valódi Hírek