Az MSZP-s Horváth Csaba most lett polgármester, máris átláthatatlanná tenné a zuglói gazdálkodást

Komoly korrupciós kockázatot jelentene az új rendelet.

Hétfőn tartják a XIV. kerület új képviselőtestületének első ülését, amelyre a frissen megválasztott polgármester, az MSZP-s Horváth Csaba máris egy olyan előterjesztést nyújtott be, amivel sokkal átláthatatlanabbá tenné Zugló gazdálkodását – hívja fel a figyelmet az Átlátszó.hu.

Horváth úgy módosítaná a képviselőtestület szervezeti és működési szabályait, hogy a polgármesterként egyedül dönthetne a képviselőtestület hatáskörébe tartozó szinte bármely ügyben, ha a kérdést halaszthatatlannak minősíti.

Az önkormányzati törvény ugyan erre lehetőséget ad, de az önkormányzatok jellemzően pontosan meg szokták határozni azokat a kérdéseket, amikben a polgármester jogosult két ülés között dönteni.

A zuglói javaslat szerinti, szinte minden kérdésre kiterjedő jogkör biztosítása ugyanakkor az Átlátszó szerint

súlyos korrupciós kockázattal jár,

mert a polgármester megkerülheti azokat az átláthatósági és nyilvánossági garanciákat, amelyek a képviselőtestület működéséhez kapcsolódnak.

Horváth az alakuló ülésre benyújtott egy salátarendeletet is, amely az önkormányzati vagyont illetően a rendes ügymenetben is csökkentené a képviselőtestület jogkörét:

  • ingó vagyontárgyak esetében 150 millió forintra
  • ingatlanok esetén pedig 250 millióra

növelné azt az idáig mindkét esetben 50 millió forintos értékhatárt, ami felett a képviselőtestület hozzájárulására van szükség egy-egy döntésben.

Emlékezetes, hogy Karácsony Gergely korábbi zuglói polgármester a választás előtt kiszivárgott hangfelvételen azt mondta utódáról: neki legalább annyi esze van, hogy tudja mi az, amiért börtönbe lehet menni.

(Átlátszó.hu / 24.hu)

Valódi Hírek