Gulyás megpróbálta beadni a kormányinfón, hogy a hatóságok semmit nem tudnak a Microsoft-botrányról

Amikor Tiborcz és Mészáros miatt állunk a szőnyeg szélén, hirtelen beüt a tudatlanság.

A szerdai kormányinfón kellett magyarázkodnia Gulyás Gergelynek a Microsoft-botrány miatt. Azt állítja a miniszter, hogy az ügyről

„a magyar hatóságoknak semmilyen hivatalos tudomása nincsen.”

Arról meg végképp gőzük sincs, hogy az ügyészségnek van-e tudomása róla, indítottak-e nyomozást. Mint mondta:

„mivel az ügyészség független nem látta okát annak, helyesen, hogy engem erről értesítsen.”

Mint korábban már beszámoltunk róla, az Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) vizsgálja, történt-e csalás az Európai Regionális Fejlesztési Alapok és az Európai Szociális Alapok által társfinanszírozott szoftverlicencek értékesítésekor.

Míg az EU csak vizsgálódik, addig az Egyesült Államokban már lezárult a nyomozás: kiderült, a magyar Microsoft nem közvetlenül, hanem jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkező cégeken keresztül adta el a szoftvereit a közigazgatásnak.

Ezek a vállalatok azonban az eredetihez képest 50-60 százalékkal drágábban határozták meg a termékek árát, a jelentős extraprofiból pedig egyelőre ismeretlen

magyar döntéshozókat kentek meg,

akik így érdekeltek voltak a vásárlásban.

Az ügy különösen kínos lehet a Fidesz-kormány számára, mert felmerült Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak – időközben végelszámolás alatt lévő – vállalkozásának a neve is. Ez még nem minden: Microsoft viszonteladó volt az a Humansoft is, amely időközben Mészáros Lőrinc-közelbe került.

(via 444.hu)

Valódi Hírek