Szégyen, gyalázat: Leszavazta a Fidesz a kisgyermekes családok kilakoltatásának tilalmát

Nesze neked, családok éve!

A Parlament fideszes többsége kedden

54 igen,

112 nem szavazattal és

1 tartózkodással

elutasította A Város Mindenkié és az Utcajogász Egyesület által kidolgozott, majd ellenzéki képviselők által benyújtott törvénymódosító javaslatának tárgysorozatba vételét.

A javaslat elfogadása esetén nem lehetett volna elhelyezés nélkül kilakoltatni gyermekes családokat Magyarországon.

A törvénymódosító javaslat tárgyalását korábban már több alkalommal is megakadályozta a Fidesz: képviselői egyszerűen nem mentek el a témában összehívott rendkívüli ülésre vagy leszavazták, hogy az Országgyűlés tárgyaljon a kérdésről.

Tegnap azonban a parlament rendes ülésszakában tárgyalták a törvényjavaslat tárgysorozatba vételét, így gyakorlatilag minden országgyűlési képviselőnek szavaznia kellett a kérdésről.

A benyújtott javaslat értelmében

  • a települési önkormányzatoknak kötelezettsége lett volna megfelelő elhelyezést biztosítani a kilakoltatás által fenyegetett vagy lakhatásukat elvesztett gyermekes családoknak, és
  • az önkormányzati bérlakások és a lakáshiteles ügyek esetében már a lakáskiürítés bírósági elrendelésére se lett volna lehetőség abban az esetben, ha az az egy gyermekes család elhelyezés nélküli kilakoltatásához vezetne.

Az AVM a döntés előtt, kedden a Parlament épülete előtt próbált nyomást gyakorolni a döntéshozókra, a szervezet aktivistái 40 méteres molinón emlékeztették Orbán Viktort 2017-es parlamenti felszólalására, miszerint „Magyarország nem a kilakoltatott emberek országa”.

A Kossuth téren tartott sajtótájékoztatón Kovács Vera, az Utcáról Lakásba Egyesület képviseletében arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendszerben nincs megoldás a kilakoltatásokra, és kivétel, nem szabály az, ha valaki meg tudja oldani a végrehajtások után a lakhatását.

Misetics Bálint, az AVM aktivistája közölte: az elmúlt három évben összesen több, mint 10000 kilakoltatás történt, ami, ha 2-3 emberrel számolunk, nagyjából

20-30 ezer kilakoltatott embert jelent.

Idén is 3-4 ezer között becsli a kilakoltatott háztartások számát.

(mérce.hu nyomán)