Kásler Miklós azt javasolja a magyaroknak, hogy étkezzenek egészségesen, kerüljék a stresszt, ha sokáig akarnak élni

Pénz nincs, ellátás nincs, jó tanácsok vannak.

A betegségek megelőzésére, elkerülésére, az egészségben töltött élettartam meghosszabbítására koncentrál az új, egészségkultúráról szóló program, e célok eléréséhez egészséges életkörülményeket kell teremteni – mondta Kásler Miklós a Magyar Hírlapnak.

Az emberi erőforrások minisztere az interjúban kifejtette: ki kell iktatni az életünkből azokat a tényezőket, amelyek betegséghez vezetnek: a kémiai, fizikai, biológiai károsító tényezőket, a rossz életmódbeli szokásokat, a helytelen táplálkozást.

Hozzátette, hogy ebben rendkívül fontos szerepe van a nevelésnek, a szemléletváltásnak. A program elsősorban a megelőzésre helyezi a hangsúlyt.

A betegségek jelentős hányada megelőzhető az egészséges életmóddal, a helyes táplálkozással, a rendszeres testmozgással, ennek igényét már óvodás, kisiskolás korban ki kell alakítani a gyerekekben.

A miniszter az egészségügyi szűrőprogramokkal kapcsolatban fontosnak tartja a felvilágosítást, és hogy a szűrőprogramok könnyen elérhetőek legyenek.

Kásler azt állította: a kormány mindent megtesz, hogy a rizikócsoport tagjai részt vegyenek ezeken a vizsgálatokon, de az embereknek maguknak is fel kell ismerniük, hogy mindez értük van, mert a betegségek korai felismerése és kezelése jelentősen javíthatja az életkilátásokat és megmentheti az életüket.

(MTI nyomán)

Valódi Hírek