Friss: Brutálisan módosítják a Munka Törvénykönyvét, ez mindenkinek fájni fog

Ha ezt megszavazzák, gyakorlatilag rabszolgák lesznek a dolgozók.

Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf nyújtották be azt a módosító indítványt a Munka Törvénykönyvéhez, amelynek hatását gyakorlatilag mindenki érezni fogja.

Az előterjesztés arról szól, hogy az eddigi

300-ról 400 órára emelik

az egy évben elrendelhető rendkívüli túlmunka óraszámát azoknál a cégeknél, ahol van kollektív szerződés.

De a java csak most jön: normál munkarend esetén a heti két pihenőnap bármely napra beosztható, egyenlőtlen munkarend esetén hat munkanap után csupán egy pihenőnap szükséges.

Ezen kívül a több műszakos-, a megszakítás nélküli munkarendben dolgozók, vagy idényjellegű munkát végzők esetében a módosítás szerint

havonta csupán egy pihenőnapot kell törvényileg biztosítani.

És még nincs vége: a munkaidő-keretet is három évre emelnék Kósák, ami azt jelenti, hogy a munkáltatóknak ennyi idő állna rendelkezésére ahhoz, hogy az alkalmazottakkal elszámoljanak, kifizessék a túlmunka díját, és biztosítsanak cserében szabadnapokat.

Tehát előfordulhat, hogy

valakit akár két és fél évig túlórára köteleznek, amit csak a végén fizetnek ki számára.

A szakszervezetek hevesen tiltakoznak, mert a bölcs fideszes képviselők kihasználták a törvényhozás egy kiskapuját és úgynevezett egyéni képviselői indítványban nyújtották be ezt a módosítást, ami azt jelenti, hogy

semmilyen érdekegyeztető fórumot nem kell összehívni az új szabály bevezetéshez,

és pont úgy átverhetik néhány nap alatt, mint a lakástakarékok kinyírását.

Frissítés: A DK tiltakozik a Fidesz rabszolgatörvénye ellen, ami szerintük az uniós szabályokat is sértheti. Bővebben itt.

(via 168 Óra)