Gyorshír: Gigantikus büntetést kapott az RTL Klub egy 7 évvel ezelőtti műsor miatt

Megszületett a Fővárosi Törvényszék ítélete a Való Világ 4 elleni gigaperben. Az ellenzéki csatornának hatalmas büntetést kell fizetnie.

A Fővárosi Törvényszék helybenhagyta azt az elsőfokú bírósági ítéletet, ami a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa javára döntött a Való Világ 4. évadának elmarasztalásában, és az RTL Klubnak közel

143 millió forint bírságot kell fizetnie

– közölte az NMHH Kommunikációs Igazgatósága.

A vitatott bírságot 21 műsorszám és azok előzeteseinek hibás korhatár-besorolása, illetve burkolt reklámozás miatt kapta a szolgáltató.

A jogerős döntés 7 éve húzódó bírósági procedúra után született meg, és a médiatanács határozatán csak minimális mértékben változtatott – közölte az NMHH.

A Médiatanács döntése szerint a szolgáltató bizonyos epizódokat

  • nem a megfelelő korhatár-kategóriába sorolt, és
  • az azokhoz kapcsolódó műsor-előzeteseket sem a megfelelő idősávban sugározta,
  • emellett a műsorszámok alatt több esetben burkolt reklámot tett közzé.

Az első fokon eljáró fővárosi közigazgatási bíróság megállapította, hogy mindegyik epizód megsértette a kiskorúak védelmét célzó előírásokat, így megalapozott és jogszerű volt a médiatanács által kiszabott 110,35 millió forintos kötbér.

A műsor-előzetesek vizsgálatával kapcsolatos médiatanácsi megállapításoktól csak egy esetben tért el a bíróság, a többi húsznál az előzeteseket jogsértőnek ítélte. A bíróság ezért csekély mértékben mérsékelte a testület határozatában kiszabott kötbér összegét 19,3 millió forintról 18,4 millió forintra.

A burkolt reklámozás tilalmával kapcsolatban a bíróság megállapította, hogy a médiatanács határozatában nevesített adásnapok mindegyikén minimum egy ilyen típusú jogsértés történt, ezért jogszerűnek ítélte a 13,9 millió forintos kötbér kiszabását, vagyis az RTL összesen 142,7 millió forint bírság megfizetésére kötelezte.

(via 444)

Valódi Hírek