Fordulat: Magyarországra vezet a nyomozás a szlovák újságíró kivégzése ügyében

A tavasszal kivégzett oknyomozó újságíró Ján Kuciak és barátnőjének ügyében már a magyar hatóságok is részt vesznek.

A HVG birtokába került európai rendőrségi határozatban az áll, hogy két magyar férfi is részt vehetett a brutális kettős gyilkosságban. Az elkövetők egyiküktől szerezhették be a gyilkos fegyvert.

A Ringier Axel Springer szlovák leányvállalatához tartozó aktuality.sk újságíróját és kedvesét, Martina Kusnirovát februárban szabályosan kivégezték nagymácsédi otthonukban. Még mindig nem tudni, ki adott megbízást a 28 éves oknyomozó likvidálására és eddig nem találták meg az orgyilkossághoz használt 9 milliméter kaliberű fegyvert sem.

Az eset nagy felháborodást keltett nemzetközi szinten is, Szlovákiában pedig szabályos belpolitikai válság alakult ki.

A szlovák ügyészség nemrég jelentette be, hogy négy gyanúsítottat vádoltak meg, az ő vallomásaik alapján jutottak a hatóságok a magyarországi szálig. Egyikük vallomásán túl különféle „telekommunikációs adatok” is arra utalnak, hogy a magyar férfinek köze volt az orgyilkosok által használt fegyverhez.

A HVG névtelen forrásra hivatkozva azt írja: a magyar rendőrség október 25-én meg is tartotta a házkutatásokat Budapesten, Vácott, Kecskeméten, Zebegényben és Salgótarjánban.

A két férfit a kihallgatás után a nyomozók kénytelen voltak elengedni, mivel bizonyíték hiányában egyelőre csak tanúk, nem pedig gyanúsítottak.

Az Új Szó nevű szlovák hírportál tudósítása szerint Kuciak meggyilkolásáért összesen 70 ezer eurót fizettek, 50 ezret készpénzben, a többit úgy, hogy elengedtek egy korábbi adósságot. A nyomozás folyik tovább a megbízó után, aki holtan akarta látni a maffiaügyekkel is foglalkozó fiatal újságírót. Az már kiderült, hogy a barátnőjének megölésére nem volt megbízásuk, viszont ő is otthon volt a támadás idején, így vele is végeztek.

Valódi Hírek