Több tízezres tömeg követeli a kormány lemondását Szlovákiában

Több tízezren vettek részt pénteken azokon a tömegmegmozdulásokon, amelyeket több szlovákiai városban hirdettek meg „Álljunk ki a tisztességes Szlovákiáért!” jelszóval.

Az első hasonló tüntetést három hete tartották a meggyilkolt újságíróra, Ján Kuciakra és barátnőjére való megemlékezésként.

Míg az első – néhány ezres – tömegmegmozduláson még a kettős gyilkosság kivizsgálását és a rendőrfőkapitány, illetve a belügyminiszter távozását sürgették, a múlt heti rendezvény szervezőinek legfőbb követelése már a Robert Fico vezette kormány távozása volt.

A mostani tömegmegmozduláson – amelyre egy nappal azután került sor, hogy Robert Fico csütörtökön lemondott miniszterelnöki posztjáról – már a kormánypárt (Smer-SD) vezető képviselőinek a közéletből való távozását és előrehozott parlamenti választásokat követeltek.

AFP fotó

A tüntető tömeget jelentős részben fiatalok alkották, sokan közülük transzparenseket tartottak, ezek között az „Elég volt!” , „Ideje menni!” , „Nem akarunk maffiaállamot!” és hasonló, illetve a legerősebb kormánypárt különböző funkcionáriusainak bebörtönzését követelő feliratokat lehetett olvasni.

A tüntetésen felszólaló szónokok – akik között több színész, zenész, liberális értelmiségi volt – hasonló értelmű követeléseket fogalmaztak meg, leginkább előrehozott választásokat követeltek.

AFP-fotó

A tüntetés előtt egy kisteherautó egy fuvarnyi trágyát vitt az elnöki palota elé, ám ezt végül nem öntötte le.

A pozsonyi tüntetést hét körül nyilvánították befejezettnek a szervezők, a tömeg nagy része szétoszlott, néhány százan azonban a kormánypalota elé vonultak, ahol az épület kerítésére a „Korrupt kormány hivatala” feliratú transzparenst erősítették, néhányan pedig tojásokat dobtak az épület irányába.

 

Valódi Hírek