Kitört a botrány: Duplájára emelték az idős otthon díjait, a lakók nem hagyják magukat

A szegedi magánintézmény lakói nem fizetik ki az irreálisan megemelt díjat. Gyanús volt nekik a helyzet, nyomozni kezdtek és a nyilvánossághoz fordulnak. – esetükről a Délmagyar.hu számolt be.

A lakók nagyrésze 8–9 millió forintért kötött halálig tartó bérleti szerződést egy lakrészre.

A szerződés szerint jó ideig havi harmincezer forintot kellett fizetni a közös költségekre, plusz a lakrészre a rezsit. Másfél éve 33 ezerre, majd idén nyáron 60 ezer forintra emelte a díjat a tulajdonos.

A lakók augusztus 28-án a kormányhivatalhoz fordultak, vizsgálatot kérve. Maguk is utánanéztek a ház működésében részt vevő vagy részt vett négy vállalkozás dolgainak: kiderült, hogy a bíróság elrendelte a Gesztenyeliget Nyugdíjas Lakócentrum Kft. felszámolását: a végzés 2018. június 26-án jogerőre emelkedett.

Gesztenyeliget Lakócentrum – fotó: Délmagyar

Mindebből arra következtettek, hogy baj lehet. Most már azon is eltűnődtek, hogyan lehet, hogy valaki „ötször egymás után ugyanolyan összegű villanyszámlát kap a Gesztenyeligettől.”

Az intézmény tulajdonosa, Ambrus Zoltán azt írta a lapnak, hogy a 33 ezer forint alapszolgáltatási díjukat azért emelték 60 ezerre, „mert az alapszolgáltatáshoz tartozó költségek jelentősen megemelkedtek, és a szolgáltatáshoz kapcsolódó munkabérek is.”

Azóta leültek a lakókkal, hogy újratárgyalják az emelés ütemét.

„Tudomásul vettük a kialakult helyzetet, függetlenül attól, hogy a 60 ezer forint messze a piaci ár alatt van, és intézményünk állami támogatást sem kap.”

Kérdés, hogy akkor az előre befizetett millióknak mi lett a sorsa.

 

Valódi Hírek