Kiderült: A szarvaslógató Semjén milliókkal tartozhat a NAV-nak

A szadista kretén jó eséllyel adócsaló is.

Semjén Zsolt helikopteres, svédországi rénszarvasvadászata nem múlt el nyomtalanul: a Transparency International jogi vezetője az Országgyűlés mentelmi bizottsághoz fordult, hogy vagyonnyilatkozati eljárást indítsanak a KDNP-s miniszterelnök-helyettessel szemben – írja az Index.

Semjén összesen 5 évben járt rénszarvasvadászaton, ezek összesen 20-26 millió forintos költségét egy állami megbízásokkal kitömött vállalkozó, Farkas József állta.

Az Országgyűlésről szóló törvényben az áll, hogy

  • képviselői megbízatásával összefüggésben Semjén nem fogadhat el az egyhavi tiszteletdíjánál értékesebb ajándékot;
  • a képviselői tiszteletdíja egytizenketted részénél értékesebb ajándékokat és ingyenes juttatásokat fel kell tüntetnie a vagyonnyilatkozatában.

Márpedig Semjén nyilatkozataiban semmi ilyesmi nem szerepel.

Leleplező videó: Egy komplett szállodát kellett kibérelni Semjén Zsolt titkos vadászataihoz

A Transparency szerette volna elérni a vagyonnyilatkozat korrigálását, ám nem jártak sikerrel: a mentelmi bizottság (szintén KDNP-s) elnöke elutasította a kezdeményezését.

Hargitai János arra hivatkozott, hogy az nem tényállításon, hanem sajtóértesüléseken alapult, továbbá „nem jelölte meg konkrétan a vagyonnyilatkozat kifogásolt részét és tartalmát”.

Úgy mondjuk nehéz lett volna megjelölni valamit egy vagyonnyilatkozatban, ha az a valami ott nincs feltüntetve – reagált erre a Transparency, megjelölve egy-egy olyan helyet, ahol Semjén jelezhette VOLNA a Farkas Józseftől kapott ingyenes juttatásokat.

Emellett új észrevételt is tettek: felhívták Hargitai figyelmét, hogy az szja-törvény értelmében Semjén ajándékba kapott vadászútjai adóköteles jövedelemnek számítanak.

Gyorshír: Jegesmedve-maszkos tüntetők várták Semjén Zsoltot (+videó!)

A kérelmet ezúttal arra hivatkozva utasították el, hogy Semjénnek nem kellett bevallania az ajándékba kapott vadászatokat, mivel ha az ember kap valakitől egy nagy értékű ajándékot, az nem számít jövedelemnek.

A bökkenő csak az, hogy bár jövedelemadót nem, a 18 százalékos (tehát az szja-nál magasabb) illetéket viszont muszáj megfizetni az ajándékba kapott vadászatok után. Az addig pár napon belül reagáló Hargitai erre a levélre közel két hete nem válaszolt.

Semjén Zsolt így talán elfogadhatta a 20-25 millió forintot érő vadászatokat, amiket tényleg nem kellett feltüntetnie a vagyonnyilatkozatában. Ez esetben viszont meg kell fizetnie a sokmilliós illetéket, ami azokat terheli.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után a NAV sajtóosztálya azt közölte, az tévedésen alapul, ugyanis az ajándék tárgya csak akkor pénz, ha az ajándékozott azt kapja meg ténylegesen (készpénzben vagy magyar bankszámlájára). A szolgáltatás ajándékozása nem illetékköteles, mivel az kívül esik az illetékről szóló 1990. évi XCIII. törvény ún. tárgyi hatályán. Nem kell ajándékozási illetéket fizetni akkor sem, a megajándékozott külföldön jut ingó vagyontárgyhoz (a magyarországi hasznosítási célú gépjármű, illetve a magyarországi ingatlanvagyonnal rendelkező társaság vagyoni betétje kivételével).

Valódi Hírek