“Ez az alak egy morális nulla, a törleszkedés, a hízelgés mintapéldánya” – Keményen kiosztotta Balog Zoltánt a vallástudós

Gábor György vallástudós, egyetemi tanár mindig cizelláltan és visszafogottan szokta kommentálni a közéleti eseményeket. Balog Zoltán folytatólagos ámokfutása azonban az ő zsebében is kinyitotta a bicskát.

Személyes leszek, ráadásul indulatoktól sem mentes. Sajnálom, nem megy másként!

Én ezt a Balog Zoltánt majd’ harminc éve ismerem. Laboratóriumi esete annak, miként lesz valaki moral insanity, a hatalomtól megérintve és megrészegülve, a korábbi, sokszor nélkülözéstől sem mentes életét hirtelenjében jólétre váltva, dörgölőzve, hízelkedve és megfelelve mindazoknak, akiktől címet, rangot és puvoárt kapott.

balra: Gábor György, jobbra: Balog Zoltán

Ez az az alak, aki az egyházügyekért felelős miniszterként szó nélkül vette tudomásul azt a gyalázatos egyházügyi törvényt, amely a kétharmados hatalomnak lehetővé tette, hogy a miniszterelnök személyes bosszúját szolgai alázattal beteljesítve, egy sor korábban bejegyzett egyház egyházi státuszát visszamenőleges hatállyal megszüntesse és azokat ellehetetlenítse, köztük azt a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget, amely Balog egzisztenciális mélypontján segítséget nyújtott neki, és munkát biztosított számára.

Ez az az alak, aki református lelkészként, kissé félreértve Jézus szavait (“Engedjétek hozzám a kisdedeket”) a sok százezer szegény, éhező gyermek közül néhány kiválasztottat azzal alázott, hogy meghívta őket a Hiltonba, egy kiadós, calvadossal ízesített csirkemellfilére.

Ez az az alak, aki pár héttel ezelőtt, a múzeumok éjszakáján, egy karcagi birkapörkölt fesztiválon – egyebek mellett – arról delirált, hogy a birkapörkölt a kultúra része, “mert aki jól étkezik, az nem lesz beteg, aki rosszul étkezik, az beteg lesz, és azt meg kell gyógyítani, úgyhogy az egészség is része a birkafőző fesztiválnak.”

Aztán ez az az alak, aki néhány napja (Semjénnel és Kövérrel egybehangzóan) világszínvonalúnak nevezte a magyar egészségügyet, s ez az az alak, aki az Országos Kardiológiai Intézet (az ország első számú szakintézményéről van szó!) CT és MR hiányát, valamint a hírekben szereplő kislány elhunytát azzal kommentálta, hogy “viszont egy másik kórházban van CT.”

Most olvasom, hogy több párt és szervezet Balog azonnali távozását követeli. Felesleges! Miben reménykednek? Morálisan nullára amortizálta önmagát, legfeljebb segédharangozónak mehetne el valahová az Isten háta mögé. No persze az úrvacsora borát és a kelyhet alaposan elzárnám előle.

Gábor György

Oszd meg cikkünket, hogy másokhoz is eljusson!