Gyorshír: Félmilliárdot kaphatott a világ legröhejesebb „civil szervezete” a magyar államtól

Miközben a kormánykritikus civileket pármilliós külföldi támogatásért már megbélyegeznék Orbánék, addig a kormány propagandáját tűzzel-vassal toló CÖF százmilliókat kapott az állami energiacégtől – írja a holnap megjelenő HVG,

alaposan rácáfolva arra a számításra, amellyel a „békemeneteken” idétlenkedő álcivil társaság vezetője, Csizmadia László röhögtette magát körbe nemrég.

Vonul a CÖF. Fotó forrása: alfahir.hu

A Fideszben még egy évvel ezelőtt is borzalmas ötletnek tartották azt a jobbikos javaslatot, amely megbélyegezné a külföldről támogatott civil szervezeteket, most viszont maguk Orbánék készülnek törvényi rangra emelni egy hasonló tartalmú, egyébként egy orosz törvénnyel is sok helyen szó szerinti egyezést mutató tervezetet – emlékeztet a hetilap.

Kiderül az is: a tervezet nem csak azért nem EU-konform, mert politikai alapon szelektál a szervezetek között, hanem azért is,

mert gyakorlati szempontból teljességgel értelmetlen.

Kijátszani is könnyű, de a „külföldi” jelzőt gumifogalomként használó törvény azt is egybemossa, hogy a támogatás az EU-tól, az ENSZ-től vagy egy orosz cégtől, vagy netán a londoni magyar kolónia tagjaitól érkezik, mondjuk egy kórházi alapítványhoz.

Mindeközben a törvény által előírt részletes beszámolási kötelezettség nem vonatkozik azokra a szervezetekre, amelyek csak belföldről, például az államtól, pártközelből, magánszemélyektől, vagy tao-pénzekből származó támogatásokkal gazdálkodnak.

Utóbbiak közé tartoznak

a Békemenet-szervező CÖF-ösök,

akik a HVG-hez eljutott információk szerint a Civil Összefogás Fórum Alapítványon keresztül több százmillió, más variáció szerint egyenesen félmilliárd forintot kaptak tavaly az állami energiacégtől, az MVM-csoporttól.

A támogatásról mind a CÖKA, mind az MVM mélyen hallgat.

(címlapfotó forrása: Alfahír)

Valódi Hírek