Uj Péter hatalmas taslit kevert le a 444-et bérencezőknek

Az Orbán-rendszer egyik igen kedves törekvése, hogy fölszámolja a társadalmi nyilvánosság hagyományos formáit, és olyat teremtsen, amelyben már csak a saját direkt pártkommunikációja létezik, illetve vele szemben valami aljas, rosszindulatú, idegen érdekként azonosítható ellenvélemény. (Mert ellenségre mindig szükség van.)

Ezt a 444 főszerkesztője, Uj Péter írta mai szerkesztőségi cikkében. Uj szerint mára

gyakorlatilag megszűnt az a nyilvánosság,

ahol többé-kevésbé racionális érvekkel, állításokkal lehet vívni. Ezért illúzió volna, ha abban bíznánk, hogy egy ilyen cikk állításait is megfontolnák olyanok is, akik hajlamosak elhinni a kormánykommunikáció egyre vadabb állításait.

A főszerkesztő felhvja a figyelmet: a 444 pont azért jött létre, pont azért dezertáltak újságírói az egyre inkább oligarchahálóba kerülő Indextől, hátrahagyva hosszú évek munkáját, biztos megélhetést, hogy megtarthassák szabadságukat, és

úgy készíthessenek újságot, ahogyan szeretnének, ne szóljon bele se sarokba szorított tulajdonos, se más.

Uj Péter. Fotó forrása: mediapiac.com

Uj részletesen idézi a 444-et érő gusztustalan támadásokat, különös tekintettel azokra, amely szerint a lapot korábban Bajnai finanszírozta és navigálta, újabban pedig Soros György pénzeli és irányítja, majd leszögezi:

„- A 444.hu-n megjelenő tartalmakat kizárólag a lap munkatársai alakítják. Minden cikk és videó a miénk, és lelkiismeretünk szerint így szolgálják legjobban az olvasóinkat.
Ezt a teljes és feltétel nélküli szerkesztőségi szabadságot biztosítja a lap tulajdonosi struktúrája is.

– A 444-et kiadó Magyar Jeti Zrt. kisebbségi tulajdonosa a Digital News Ventures nevű amerikai befektetési alap, a Media Development Investment Fund (MDIF) fiókalapja. Az MDIF eddig a világ 39 országának 111 médiavállalkozásába fektetett be. Az alap befektetői és támogatói itt ismerhetők meg. A kisebbségi tulajdonos tartalmi kérdésekben nem illetékes.

– A 444.hu egyedülálló szabadságot és önállóságot élvez a magyar sajtópiacon e tulajdonosi struktúrának köszönhetően. Csak rajtunk múlik, hogy mit olvashat a 444-en.
Korszerű és népszerű szakkifejezéssel élve:

ennyike.”

Végül ekképp összegez:

„Orbán Viktor legutóbbi nyilatkozatából, és a Nemzeti Együttműködés Rendszerében eddig szerzett tapasztalatainkból kiindulva nem számíthatunk arra, hogy hirtelen konszolidálódna a helyzet,

alábbhagynának a támadások, az ordenáré hazudozás. Sőt.

Ha a közeljövőben megjelenne egy olyan, általános hatályú törvény, amely magyar-klingon államközi szerződéshez és felsőfokú jódlitudáshoz kötné

a nevükben 445-nél kisebb és 443-nál nagyobb számot tartalmazó híroldalak működését,

kérni fogjuk olvasóink szíves részvételét egy vidám szimpátiatüntetésen.”

Valódi Hírek