„Négyszemközt, puszta kézzel verd a gyerekedet!” – tanácsolja a keresztény kiadó könyve

„Miután imádsággal átgondoltunk minden más lehetőséget, ha úgy érezzük, csak a verés lenne célravezető, imádkozzunk gyermekünkkel együtt! Beszéljük meg a probléma súlyosságát, és hogy mit szeretnénk, mit tanuljon meg a verés által. Csak ezután verjük meg.”

Ez a nevelési tanács Kay Kuzma amerikai szerző Az első hét év című gyermeknevelési tanácsadó kötetének a gyerekveréssel foglalkozó fejezetében olvasható.

Csakúgy, mint egy rakás további, pontokba szedett tanács arra vonatkozóan, hogyan és mikor érdemes hatékonyan megvernünk a kisgyerekünket.

Jól jegyezzük meg: alkalmanként sose üssünk többet háromnál, és mindig mondjuk meg előre az áldozatnak, hogy hányszor fogjuk megütni. Hogy miért pont hármat érdemes ütni?

„Ha bejelentjük, mennyi lesz, segít saját magunkat kordában tartani.”

– írja a könyv.

Kay Kuzma. Fotó forrása: familymattersministry.com

Az is olvasható, hogy mindig négyszemközt verjünk, hogy némely férfi keze túl nagy a nyom nélküli veréshez, illetve hogy fakanalat vagy más kemény tárgyat nem érdemes használni, meg az is, hogy kétévesnél fiatalabb és hat-hétnél idősebb gyereket ne verjünk. Az indoklás az, hogy ha elég kicsi korában verjük, nem fog emlékezni rá.

De a megrázóbb ajánlás talán az, hogy minden verés után azonnal részesítsük

szeretetélményben az áldozatot.

A dermesztő tanácsokat egy kisgyerekes anya tette fel a Tumblr-re, beszámolója szerint anyósától ajándékba a kötetet. Így összegez: „Szoval verd a gyereket meg, ha mas mar nem hasznal, es eszkoztelen vagy. MIVAN? Itt nem a makarenkói pofonrol van szo, hanem a

hidegverrel, jozan fejjel kivitelezett gyerekbantalmazasrol, a V_E_R_É_S-rol.”

Az esetnek a 444 járt utána, különös tekintettel a körülményre, hogy a hatályos magyar törvény szerint a gyerekverés

Magyarországon bűncselekmény, kiskorú veszélyeztetése néven.

A portál először az Advent nevű könyvkiadó vezetőjét, Egerváriné Kökényes Zsuzsát kereste meg, aki azzal kezdte, hogy Kay Kuzma fantasztikus asszony, és hogy a Szentírás ki is mondja, hogy ne vond meg a vesszőt a te fiadtól.

Részlet a könyvből. Fotó forrása: 444.

Mint kiderült az Advent nem kiadója, hanem csak terjesztője a kötetnek. Kökényes Zsuzsa ezzel együtt „sugárzóan nagyszerűnek” nevezze a könyv „egész mondanivalóját” Amikor a lap felvetette, hogy Magyarországon viszont nem megengedett a verés, a kiadóvezető annyit reagált,

hogy egyéni kérdés, hogy ki mit fogad meg Kuzma tanácsaiból.

a portál munkatársa, Szily László egy újabb terjesztővel való beszélgetés után eljutott a Vita Plaza Kft. telefonszámáig. Egy férfihang vette fel, be nem mutatkozott, de azt hamar elismerte, hogy az ő cége, pontosabban a szintén hozzá tartozó Nyolc Lépés Alapítvány adta ki a kötetet – írja Szily.

A névtelen ember, onnantól, hogy az újságíró kiejtette a bűncselekmény szót, nem volt hajlandó válaszolni a kérdésekre. A beszélgetés legerősebb része az volt, amikor egyszer csak váratlanul visszakérdezett, hogy

tényleg nem szabad gyereket verni a magyar törvények szerint? Ennek majd nézzenek utána!

A Vita Plazának egyébként egy nem működőnek tűnő online áruháza, amiben egyetlen termék található,

egy aktivált faszénpor, de már ebből sincs több raktáron.

A vele szorosan együttműködő Nyolc Lépés célja a saját bevallása szerint az, hogy
előadásokkal, tanácsadással, kiadványokkal és a természetes gyógymódok körébe tartozó módszerek megismertetésével, terjesztésével, valamint a jövőben

egy életmód tanácsadó központ létrehozásával az emberek testi, pszichológiai és szellemi jólétét, egészségét szolgálja.

De tartanak Biblia-előadásokat is, és terítenek vagy korábban terítettek egy szerintük „daganatos megbetegedések megelőzésére, leküzdésére” alkalmas csodaszert is Immunpajzs néven – írja a 444.

Valódi Hírek