Kezd elfajulni a háború, nem kizárt, hogy Orbán halálos sebet kap Simicskától

Elkerülhetetlennek tűnik a konfliktus Simicskával.

A Fideszben sem értik, hogy miről szól Simicska Lajos legutóbbi kirohanása Orbán Viktor ellen – állítja Török Gábor politológus a 24.hu-nak adott interjújában. Török szerint a Fideszben dekódolási problémák vannak, a kormánypártban

nem tudják, mi lesz Simicska következő lépése,

és hogy van-e stratégia a hétvégi és a hét eleji üzenetek mögött. Mint megírtuk, Simicska fia, Ádám vasárnap délután Facebook-üzenetben fenyegette meg Orbánt azok miatt az újságírók miatt, akik a családi ház előtt már a gyerekeket zaklatják, a Fidesz volt pénztárnoka pedig hétfőn adott egy interjút, azt állítva, Orbán orosz pénzből, az energetikai óriás Roszatom 300 millió eurójából akarta megvenni és megszüntetni az RTL Klubot.

Simicska – emlékeztet a politológus – nem csak olyan dolgokról tudhat, amelyekben maga is részt vett, hanem személyes történetekkel is odaállhat a nyilvánosság elé. Török szerint Simicska egyedül képes arra, amire az egész ellenzék nem, vagyis hogy olyasmit dob be a köztudatba, ami alapvetően kérdőjelezi meg a miniszterelnök kompetenciáját, tisztességét, hozzáértését.

Fotó: Németh Dániel / Magyar Narancs

A politológus ennek ellenére sem biztos abban, hogy van ügy, amely Orbánt automatikusan megbuktatná, de ha igaz, hogy Simicska hosszú távon gondolkodik, és  nem érzelmileg vezérelt színjáték, amit művel, akkor Orbánnak az az érdeke, hogy minél előbb kiálljon és leszámoljon vele.

Simicska ugyanis valószínűleg arra játszik, hogy akkor álljon elő valamilyen botránnyal, amikor a Orbán és a Fidesz már nem tudja menedzselni a válságot,

és nem lesz idő újraépítkezésre.

Politikai értelemben – állítja Török – Simicska a legnagyobb fenyegetés, ami eddig érte a miniszterelnököt, és lehet, hogy Simicska megharagítása az élete legnagyobb politikai hibája is, hiszen van egy „nagyszerűen felépített, hatékony hatalmi rendszer”, mégis veszélyeztetné valami.  Ha pedig nem lehet elkerülni a háborút – és most minden jel erre utal. Orbánnak fel kell készülnie, hogy komoly sebeket kaphat.

Nem biztos, hogy politikai értelemben halálosat, de ez sem kizárt.

– fogalmazott. És az is elképzelhető, hogy a konfliktusnak csak az vet véget, ha Orbán már nincs a politika színpadán.

Török a maga részéről egyébként a leginkább csak félti az országot ettől a háborútól. Már elengedjük a fülünk mellett, amikor Simicska fia, Ádám arról beszél, hogy milliméterenként fogja levágni a fideszeseknek, Orbán pedig úgy csicskázza a politikai ellenfeleit, hogy előtte gyakorlatilag észre sem vette őket – hívja fel a figyelmet a politológus.

Szerinte Orbán előtt két út áll, minél előbb megvívja ezt a háborút vagy elvonul a csatamezőről. Erről csak ő dönthet, hiszen csak ő tudja, hogy Simicska rá nézve mekkora fenyegetést jelent.

A nevető harmadik Botka László szegedi polgármester, az MSZP miniszterelnök-jelöltje lehet,

akinek valószínűleg tetszene a forgatókönyv, hogy Orbán és Simicska kilövi egymást – főleg úgy, hogy Simicska esetleg a Jobbikot is magával rántja mélybe.

Valódi Hírek