Orbánt lazán zsebdiktátorozták, de átment a parlamenten a CEU elleni törvény

Villámgyors volt az egész. Ma délután 16:45-től élőlánccal tüntetnek az egyetemért.

Kedden kora délután a fideszes többség a jóvoltából  a parlament megszavazta a lex CEU-ként elhíresült jogszabályt a felsőoktatási törvény módosításáról, amely

a végét jelentheti a Soros György által alapított egyetem működésének Budapesten.

A törvénymódosítást 123 képviselő hagyta jóvá, 38-an ellene voksoltak. Az MSZP, az LMP és hét független képviselő elutasította a jogszabályt, a Jobbik tartózkodott, a DK-nak a parlament ellen bojkottot hirdető képviselői pedig nem jelentek meg a szavazáson.

Tüntetés a CEU mellett 2017. április 2-án
Forrás: index.hu

A szavazást ezután villámgyorsan lezavarták. Az elkerülhetetlent csak az Szabó Szabolcsnak, az Együtt képviselőjének sikerült feltartania, aki egy percen át üvöltetett egy szirénát. A politikust ezért valószínűleg megbüntetik, az ülést vezető Lezsák Sándor szerint legalábbis jelezte, hogy Szabó ügyét a házbizottság elé fogják vinni.

A törvénymódosítás vitájában a javaslatot benyújtó humánerőforrás-miniszter, Balog Zoltán  beszéde nyíltan Soros elleni kirohanássá fajult. Sajnálatos, hogy Soros „igyekszik nyomást gyakorolni a magyar kormányra” és „világméretű lejárató kampányba” kezdett. Az utóbbiból annyi igaz, hogy a lex CEU ellen világszerte tiltakozott a tudományos elit, de Balog előhúzott egy, az amerikai magyar milliárdos által még 2005-ben Magyar Bálint akkori oktatási miniszternek írt levelet is, amelyben Soros azt kérte, hogy  CEU bizonyos kötelezettségek alól. (Arról, hogy Orbán-kormány mit és miért akar az ügyben, itt írtunk részletesen.)

képviselői hozzászólások következtek, amelyek közül Szél Bernadett gyöngyszemét idéznénk. Az LMP társelnöke azt mondta,

Orbán úgy viselkedik, mint egy puffancs zsebdiktátor

a Fidesz pedig átlép egy vörös vonalat a törvénymódosítási javaslat elfogadásával.

A szavazás után a CEU közleményben jelezte, hogy jogi lépéseket fog tenni az elfogadott törvénnyel szemben. Michael Ignatieff rektor egy egyetemi sajtótájékoztatón azt hangoztatta,

nem érti, hogy a magyar kormány miért nincs tisztában az Amerikai Egyesült Államok alkotmányával, amely ellentmond annak a kérésnek, amit a magyar kormány tett.

Ignatieff szerint a CEU először alkotmányossági kifogásokra hivatkozva fogja megtámadni a törvényt Áder János köztársasági elnök előtt, kérve, hogy ne írja alá. Az egyetem folytatni fogja a működését Budapesten – fűzte hozzá.

Az elfogadott törvény ellen ma délután már szót emelt Frank-Walter Steinmeier német államfő, az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége pedig újra kiadott egy elítélő közleményt, ugyanúgy, mint a múlt héten, amikor még csak a törvénymódosító javaslat volt az asztalon.

Az atv.hu szerint az egyetem körüli botránnyal áll összefüggésben, hogy Magyarország washingtoni nagykövetét, Szemerkényi Rékát júniusban vissza fogják hívni az állomáshelyéről, az utóda pedig minden valószínűség szerint Szabó László, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter helyettese lesz. Szemerkényi ellen állítólag az a kifogás, hogy „túl atlantista” volt, és nem magyarázta meg kellő eréllyel az Egyesült Államok külügyminisztériumának, hogy a lex CEU miről szól. Az Orbán-kormány szerint legalábbis ez volt az oka, hogy a törvénymódosítást korábban a State Department is közleményben ítélte el.

Valódi Hírek