Orbán kötelezővé tette a gyűlöletet, de még keményen arcra eshet

A Fidesz minden képviselőjének kötelező megszavaznia a CEU elleni törvényt – éreztette a miniszterelnök a kormánypártok kedd délelőtti frakcióülésén. Az Orbán-kormány szívatni akarja Soros Györgyöt, és tesztelni, hogy meddig megy el a Donald Trump vezette washingtoni adminisztráció az amerikai érdekek védelmében.

Úgy tűnik, Orbán Viktor beváltja az ígéretét, és 2017-et arra szánja, hogy kiszorítsa Magyarországról Soros Györgyöt és a civil szervezeteket – derül ki az atv.hu és a hvg.hu cikkéből. A miniszterelnök ennek érdekében kedden még a kormánypárti frakcióülésre is elment, hogy személyes jelenlétével nyomatékosítsa, elvárja, hogy a Fidesz megszavazza a CEU elleni törvénymódosító javaslatot.

Ez alól azokat sem menti fel, akik lelkiismereti okokra hivatkozva maradnának távol a szavazástól

– tette egyértelművé az atv.hu cikke szerint.

A javaslatról kivételes eljárásban, még ma, kedden szavaz a parlament. Szövegén tegnap este egyébként még szigorítottak. Egyrészt előírják benne, hogy a CEU esetében attól függetlenül szükség van a Donald Trump vezette szövetségi kormányzat jóváhagyására, hogy az egyetem sorsa az Egyesült Államokban New York állam hatáskörébe tartozik, másrészt szűkítettek a határidőkön is. Utóbbi értelmében nem 2018. szeptember 1-től, hanem már január 1-től sem vehetne fel hallgatókat a CEU.

Forrás: index.hu

A törvénymódosító javaslatban az szerepel, hogy minden, az Európai Gazdasági Térségen kívülről Magyarországra érkező egyetemnek nem elég akkreditálva lennie, képzést is kell folytatnia Magyarországon, a magyarországi képzést pedig kétoldalú kormányközi jóváhagyásnak kell szentesítenie. Ezt annak ellenére elvárják a CEU esetében is, hogy az Egyesült Államokban a felsőoktatás nem szövetségi hatáskörbe tartozik.

A cél nyilvánvalóan Soros szívatása. Az amerikai magyar milliárdos enyhén szólva nincs jóban Trumppal, akit lenéz, ennek ellenére – remélik az Orbán-kormányban – most arra fogják kényszeríteni, hogy odamenjen a republikánus elnökhöz és segítséget kérnie tőle. Ez a feltevésnek csak az a szépséghibája, hogy

Trump szeret az amerikai érdekek védelmezőjeként tetszelegni,

és előfordulhat, hogy Orbán kedvéért nem fogja kihagyni a a lex CEU által kínált lehetőséget sem.

A Fidesz mindebből hivatalosan annyit hangoztat, hogy a törvénymódosító javaslat célja a magyar és amerikai diplomát is adó CEU versenyelőnyének a felszámolása a magyar egyetemekkel szemben, és hogy az Orbán-kormány kész bármikor tárgyalóasztalhoz ülni az amerikaiakkal.

A kötelező szavazással Orbán egyébként a gyűlöletet intézményesítette a Fideszben, a CEU elleni támadást legalábbis nehéz másként aposztrofálni. A kormánypárti politikusokból nyíltan süt a rosszindulat, amelyet Orbán már leplezni sem próbál.

Valódi Hírek