Az amerikai külügyminisztérium is beszólt az Orbán-kormánynak a CEU miatt

Az Egyesült Államok aggodalommal figyeli azt a törvénytervezetet, ami Magyarországon működő külföldi egyetemek újraszabályozására vonatkozik – hangzik Mark C. Toner külügyi szóvivő közleménye.

A CEU egy elsőrangú akadémiai intézmény, amelyet az Egyesült Államokban és Magyarországban akkreditáltak, a diákjai és alkalmazottjai száz országból érkeztek. Az egyetem akadémiai munkája révén erősíti Magyarország befolyását a régióban, és hozzájárul a független, kritikus gondolkodáshoz.

Azt javasoljuk a magyar kormánynak, hogy kerüljön el bármiféle törvényi lépést, amely a CEU működésének függetlenségét korlátozná

– hangzik az a közlemény, amely magyar idő szerint péntek délután jelent meg az amerikai külügyminisztérium honlapján.

A közlemény alapján úgy tűnik, nincs remény az Orbán-kormány számára, hogy a Donald Trump vezette republikánus kormányzat partnere lesz egy Soros György elleni hadjáratban.

Az Orbán-kormányt korábban az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége is elítélte a CEU elleni aljas támadás miatt, amely az erről szóló törvénymódosító javaslata és a magyar miniszterelnök péntek reggeli rádióbeszédének a tanúsága szerint is nyilvánvalóan az egyetem ellehetetlenítéséről szól. A CEU később levélben utasította vissza Orbán Viktor állításait.

A 444 eközben úgy értesült, hogy a törvénymódosító javaslatot két nappal korábban, már hétfőn beterjesztik az eredetileg ismert időpont, szerda helyett.

Valódi Hírek