A világ legnagyobb közgazdászai is kiálltak a CEU mellett

Nyílt levélben kéri az Orbán-kormányt a CEU-t célzó törvénymódosítási javaslat visszavonására a világ több mint 150 vezető közgazdasági szaktekintélye.

A pénteken nyilvánosságra hozott dokumentumban – amelyet Balog Zoltán humánerőforrás-miniszternek, Palkovics László oktatási államtitkárnak és Szemerkényi Rékának, Magyarország amerikai nagykövetének címeztek – a kutatók azt írják, elismerésüket és csodálatukat szeretnék kifejezni a CEU iránt, amely a régió egyik vezető egyeteme. Szerintük nem csak a CEU-n tanuló diáknak és az egyetemen dolgozó vagy velük együttműködő kutatóknak, de

az egész magyar tudományos életnek rosszat tenne, ha a kormány elfogadná az egyetem működését ellehetetlenítő törvényjavaslatot.

Ezért az aláírók

a lehető leghatározottabban

azt kérik Orbán Viktor kormányától, hogy vonja vissza a törvényjavaslatot.

A nyílt levelet 14 Nobel-díjas közgazdász is szignálta, köztük Alvin E. Rothtal, az Amerikai Közgazdasági Társaság elnökével

Forrás: budapest24.hu

Azóta, hogy egy kedd este benyújtott törvényjavaslattal az Orbán-kormány támadást indított a CEU ellen, Magyarországon  több egyetem több tanszéke is a szolidaritását nyilvánította a Soros György alapította intézménynek. A két kivétel a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) és a Debreceni Egyetem. Utóbbinak az fáj, hogy a megszerezhető magyar és angol nyelvű diplomáját minden Európai Unión kívüli országban, így az Amerikai Egyesült Államokban is akkreditáltatni kell.

Pénteken az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége után az amerikai külügyminisztérium is levélben védte meg a CEU-t és szólította fel az Orbán-kormányt a törvénymódosító javaslat visszavonására.

(Az Index nyomán)

Valódi Hírek