Schmidt Mária megfenyíttetett négy vezető történészt, mert szembeszálltak vele

Írásbeli figyelmeztetést kapott a nyakába az ’56-os Intézet négy munkatársa, Rainer M. János, Sárközy Réka, Eörsi László és Ungváry Krisztián, amiért tavaly nyilatkoztak az ’56-os emlékév plakátügyével kapcsolatban – írja a 444.

Az indoklás: úgy szólaltak meg a médiában, hogy előtte nem irányították a megkereséseket a Széchényi Könyvtár sajtóosztályára. Vagyis megsértették a regulát.

Ez persze csak terelés.

A valódi ok a három kolléga esetében természetesen az volt, hogy Schmidt Mária és az ’56-os emlékbizottság

valóságos közelharcba keveredtek

a plakátokon látható Pruck Pál családjával, mert Schmidték szerint ha a fene fenét eszik, akkor is Dózsa László színész szerepel az országban kiteregetett molinókon.

Rainer M. János és Ungváry Krisztián

Ungváry meg feltehetően azért kapott feddést, mert október 23-án, miután megütötték, többek közt közölte a nyilvánossággal azt a tudományos meggyőződését is, miszerint

Brüsszel nem Moszkva.

Ezeket a „közéleti jellegű” megjegyzéseket sem tolerálta a könyvtár vezetése.

Az ügynek valójában nem csak a könyvtár belső szabályzataihoz van köze, de ahhoz is, hogy valakik kételyeket mertek kelteni Schmidt Mária történészi hozzáértésében. Rainer M. korábban is keveredett már éles vitába Schmidtel Nagy Imrével összefüggésben.

A történész és levéltáros szakmában tényként beszélnek arról, hogy Tüske László, az OSZK főigazgatója nem önszántából, hanem

nyomásra fenyítette meg a történészeket.

Schmidt Mária nagyon régóta igyekszik megnehezíteni az intézet működését. Szeretné az egészet benyelni, de ezt sem Lázár János, sem Szakály Sándor, a Veritas főigazgatója nem támogatja.

Valódi Hírek