„Botka belecsinált a ventillátorba” – nem kertel a MoMa elnökségi tagja

Pikáns levél került a szerkesztőségünk birtokába. A levelet Kajdi József, a MoMa elnökségi tagja írta a Szalay Körnek néhány nappal ezelőtt.

A Szalay Kör egy patinás szakértői testület, amelynek tagjai neves értelmiségiek, jogászok. (Bemutatkozásuk itt, a tagok névsora pedig itt olvasható)

Kajdi József, a levél szerzője

Kajdi annak idején Antall József kormányhivatalának vezetője volt, jelenleg a Bokros-féle MoMa elnökségi tagja.

Levelében leírja az október óta tartó ellenzéki tárgyalások menetét, amelyek célja az volt, hogy

„a Fidesz javára egyoldalúan eltorzított választási rendszerben minden egyes egyéni körzetben egy közös demokratikus képviselőjelölt induljon

,továbbá legyen közös miniszterelnök-jelölt, valamint lehetőleg egy közös lista, és mindezek lehetőleg előválasztás útján kerüljenek kiválasztásra”

Kajdi közli: arra törekedtek, hogy

„az együttműködésben csak olyan párt vegyen részt, amely nem „őfelsége ellenzéke”, vagyis nem a Fidesz kreációja, továbbá amely vállalja nem csak a választáson való közös indulást, hanem siker esetén a közös kormányzást is. Fentiek alapján a Magyar Liberális Párt további részvételével szemben vétó merült fel (a DK és a MoMa részéről), míg két kis szélsőbalos (kommunista) párt önmagát zárta ki a tárgyalásból”

Ezt követően négy párt (MSZP, DK, Párbeszéd és MoMa) kezdte meg az érdemi egyeztetéseket az együttműködésről. Alakult két munkacsoport (ezekben a pártok kifejezetten magas szinten képviseltették magukat), amelyek azonnal meg is kezdték a munkát.

Kajdi azt írja: „Egy fontos döntéseket hozó pártelnöki tárgyalás 2017. január 10-ére volt kitűzve, ám erre az egyeztetésre már nem került sor, ugyanis január elején váratlanul színre lépett Botka László, Szeged polgármestere az ismert feltételeivel.”

A levélben az áll:

„Botka László a bejelentkezésével és a feltételeinek közlésével a már több mint két hónapja különböző szinten, kifejezetten őszinte és konstruktív légkörben zajló egyeztetéseket és ezek eredményeit egy csapásra „lenullázta”.

A végre már komoly eredmények előtt álló egyeztető tárgyalások megszakadtak, amelyek azóta sem folytatódtak.

Most február 13. van, vagyis eltelt több mint egy hónap úgy, hogy a demokratikus erők széleskörű együttműködése terén gyakorlatilag semmi érdemi előrehaladás nem történt. (…) A demokratikus erők tárgyalásainak semmibevételével így „belesz…. (belecsinálni) a ventilátorba”, több mint szerencsétlen dolog volt!”

– írja levelében Kajdi.

Hozzáteszi:

Joggal fogja el a düh az embert, illetőleg megfogalmazódik benne az a kérdés, hogy a demokratikus ellenzéki oldalon biztos, hogy mindenki őszintén és tiszta szívből akarja az Orbán-rezsim leváltását?

Valódi Hírek