Nem engedték be Orbán Viktor küldöncét az Európai Parlamentbe

Orbán nem volt hajlandó beszámolni a magyar felhatalmazási törvényről, igazságügyi miniszterére viszont nem kíváncsi senki.

Orbán Viktor és Varga Judit igazságügyi miniszter nélkül kezdődött meg a vita csütörtök reggel az Európai Parlament (EP) ülésén. Az EP azt tudakolta volna a magyar miniszterelnöktől, hogyan képzeli a számára gyakorlatilag korlátlan felhatalmazást adó törvény hazai bevezetését.

Orbánt azonban megfutamodott, és Varga Juditot küldte volna maga helyett.

Az Európai Parlament szabályai azonban szigorúak, a tagállamokat csak a kormányfő vagy az államfő képviselheti.

Varga Judit csütörtök reggel azt mondta, „bárhogy is történik, meglesznek a tanulságok, diplomáciai következmények” – írja a hvg.hu.

Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke viszont azt hangsúlyozta, hogy minden tagállamnak be kell tartania a jogállamiságot, és

figyelni fogják Magyarországot.

Az alelnök szerint Magyarország esete aggodalomra ad okot, mert Orbán sokkal szélesebb körben alkalmazza a törvényt, amelyet más tagállamokkal szemben nem kötöttek időkerethez.

A rémhírterjesztésre vonatkozó törvényt is ide sorolja.

Jourová külön kitért a médiára: a rémhírek elleni harc szerinte sem érheti hátrányosan a demokratikus értékeket. Magyarországon romlik a média helyzete, ezt nagyon sok civil szervezet és újságírók is folyamatosan jelzik – mondta.

A Sargentini-jelentés jelenlegi felelőse, a holland Gwendoline Delbos-Corfield szerint az Európai Unióban Magyarország az egyetlen kormány, amely határidő nélkül vezette be a veszélyhelyzetet. Erre azonban nem lett volna szükség, ezzel hátat fordítunk a demokráciának.

Azért persze egy kis fideszes Sorosozás belefért.

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője ugyanis szerdai sajtótájékoztatóján kiábrándítónak és szánalmasnak nevezte, ami az Európai Parlamentben történik, szerinte „még a koronavírus alatt sem nyugszik az európai baloldal a liberálisok és a Soros-hálózat”.

Valódi Hírek