Üzent az EP: Orbán nem küldheti maga helyett Varga Juditot csütörtökön Brüsszelbe

A magyar miniszterelnök kedvéért sem változtatnak a szabályokon.

A szabályok értelmében kizárólag az államfő vagy kormányfő képviselheti a tagállamokat az Európai Parlament vitáin, ezért Varga Judit igazságügyi miniszter nem szólalhat fel az Európai Parlament csütörtöki, Magyarországról szóló vitáján.

Jaume Duch, az EP szóvivője sajtótájékoztatóján elmondta: egyetlen kivétel, ha az adott politikus a soros EU-elnökséget képviseli, azaz jelen esetben Horvátországot.

Ezért arra sincs lehetőség, hogy – Orbán Viktor kérésére – Varga Judit holnap felszólaljon a vitán.

Az EP szóvivője még azt is hozzátette, pozitív fejleménynek tartották, hogy a magyar kormány is részt akar venni a vitán, amire már korábban is többször lehetőséget adtak Orbánnak. A szabályokon azonban nem változtatnak.

Az Európai Parlament elnöke, David Sassoli kedden hívta meg Orbán Viktor magyar miniszterelnököt a magyar felhatalmazási törvényről, valamint a magyar jogállamiság helyzetéről szóló csütörtöki vitára.

Orbán még aznap válaszolt Sassolinak, amiben azt írta, hogy jelenleg minden erejét és energiáját a járvány elleni védekezés köti le, így a magyar kormány képviseletében Varga Judit miniszter tud részt venni a vitában.

A helyzet meglehetősen kínos, mert Orbán lényegében Varga Judit igazságügyi miniszter nyilatkozata miatt kapta a meghívót.

Varga az MTI-nek néhány napja ugyanis azt mondta, az EP a magyar kormány mellőzésével akar ítéletet mondani Magyarország felett a koronavírus-járvány közepén.

A magyar felhatalmazási törvényről csütörtök reggel 9 órakor kezdődik a vita az Európai Parlament plenáris ülésén, az eseményen Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke is részt vesz.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek