A cseh kormány katonai különgéppel hozatott 100 ezer gyorstesztet Kínából

Úgynevezett felelős kormányzás.

A cseh kormány hétfőn különgépet indított a kínai Sencsenbe, hogy 100.000, a koronavírust kimutató gyorstesztet hozzon haza.

A légierő Airbus A319-esét szerda kora hajnalra várják vissza.

A kínai tesztek 29 perc alatt kimutatják a koronavírus jelenlétét a szervezetben.

Vasárnap egyébként a cseh egészségügyi miniszter megállapodott a járvány enyhültével számos szabad kapacitással bíró Kínával 1,1 millió orvosi maszk és 5 millió védőmaszk beszerzéséről is – ezek legkorábban szombatra érkezhetnek meg.

Andrej Babiš miniszterelnök szerint Indiából és Vietnámból is vannak ajánlataik, mint fogalmazott:

„azonnal meg kell rendelnünk a felszerelést, és azonnal ki kell fizetnünk.”

A tapasztalatok (és a WHO ajánlása) szerint a koronavírus megfékezésének egyik kulcsa a minél széles körűbb tesztelés, melynek segítségével fel lehet térképezni a fertőzötteket, és meg lehet szervezni elkülönítésüket és a velük érintkezésbe került emberek szűrését is.

Csehország keddig 6302 embert szűrt koronavírusra. Halálos áldozatuk egyelőre nincs, de három beteg állapota válságos.

A leggazdagabb cseh állampolgár, Petr Kellner egyébként saját zsebből 120 tonna egészségügyi felszerelést vásárolt (köztük milliónyi maszkot és sok gyorstesztet is) Spanyolországban és Kínában, melynek szállítása a cseh légierőtől függ.

Babiš egykori agrárkonszernje, az Agrofert 500 ezer liter fertőtlenítő gyártására különített el pénzt, a fertőtlenítőt szintén az egészségügyi minisztérium rendelkezésére fogják bocsátani.

Prágában keddtől egyébként csak arcmaszkban lehet felszállni a buszokra, villamosokra, aki nem így tesz, azt azonnal leszállítják.

(Index nyomán)

Valódi Hírek