Figyelmeztet a Budapest Közút: Eltávolíthatják a választási plakátokat

Fontos, hogy betartsák a szabályt.

A Budapest Közút Zrt. közölte, hogy eltávolítja a választási plakátokat, ha azok nem felelnek meg a szabályoknak – írta meg a 24.hu.

Nem veszélyeztethetik a közlekedőket

A Budapest Közút Zrt. hivatalból eltávolítja a biztonságos közlekedést veszélyeztető választási plakátokat és a plakátok kihelyezésére létesített felületeket is az üzemeltetésébe tartozó helyszínekről a fővárosban – közölte csütörtökön a cég. Azok a plakátok vannak veszélyben, amelyek a zebrákon átkelni szándékozó gyalogosok, a közúti jelzőtáblák és a jelzőlámpák láthatóságát akadályozzák.

Azaz: választási plakát nem teremthet balesetveszélyes helyzetet az utak mellett.

Köztulajdonban álló gazdasági társaságként elkötelezettek a demokrácia lényegéhez tartozó választási kampánytevékenység szabadsága mellett. Tudomásul veszik, hogy kampányidőszakban a nyilvántartásba vett jelölő szervezetek és jelöltek a közterületen előzetes engedélyeztetés nélkül jelölteket, vagy pártokat népszerűsítő választási plakátokat helyeznek el.

A plakát kihelyezésekor azonban fontos figyelembe venni azt is, hogy ezek a kihelyezett eszközök a jelzőtáblák, jelzőlámpák és a közlekedés résztvevőinek észlelhetőségét nem zavarhatják. Fontos, hogy a jelzőtáblák és jelzőlámpák kihelyezési sávjába ne helyezzenek ki ilyen eszközöket.

A veszélyes helyre kitett plakátokat eltávolítják

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a szegélytől 2 méteres távolságon belül és

a járdaszinttől 4 méteres magasság alatt ne legyen plakát.

Ha a választási plakát kihelyezése nem felel meg a fenti szempontoknak, és ezzel a közlekedés biztonságát veszélyezteti, a balesetek megelőzése érdekében a Budapest Közút Zrt. további értesítés nélkül eltávolíthatja. Az eltávolított plakátokat a hulladékgazdálkodás rendje szerint kezelik tovább.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelelően a választások után 30 napon belül a kihelyezett plakátokat el kell távolítani.

Valódi Hírek