Stumpf István: Orbánéknak vége lehet, ha megjelenik a szociális tiltakozás

Az emberek többsége morális értelemben már kormányváltást akar – véli a volt alkotmánybíró.

A 168 Órának adott interjújában beszélt Stumpf István arról, hogy kilenc évnyi korrupciós botrányok, strómanrendszer kiépítése és a külpolitikai elszigetelődés után mostanra komoly esélye lehet a kormányváltásnak.

Az első Orbán-kormány kancelláriaminisztere, volt alkotmánybíró szerint a miniszterelnöknek olyan hazai érdekeltségi háló létrehozása volt a célja, amely a rendszer fenntartásában érdekelt.

Mára pedig eljutottunk oda, hogy a teljes lakosságot megpróbálja bevonni, szuperkötvényekkel és családi intézkedésekkel, hogy az ország ne függjön a külföldi hitelezőktől.

Véleménye szerint Orbán Viktor a középréteget akarja megerősíteni, a leszakadó rétegek, a nyugdíjasok helyzetének konszolidációját akarja elérni.

Ezért szociális értelemben a lakosság többsége még nem akar kormányváltást, csak morális értelemben igen, illetve van egy érzelmi töltetű lázadás.

„Ha az érzelmi mellett a szociális tiltakozás is megjelentik, akkor ez komolyan veszélyezteti a kormány talpon maradását”.

Stumpf István azt mondta, már alkotmánybíróként sokszor volt markáns véleménye, ami „nem tetszett a fiúknak”, valamint figyelmeztette a kormányt a határokra, amelyeket nem szabad átlépni.

Úgy véli, van szándék a politikai rendszer átalakítására, de Orbán Viktornak azzal is számolnia kell, hogy vele szemben is mindenféle szabály nélkül fognak fellépni.

Az önkormányzati választás

„nagyon komoly vészcsengő volt a kormányzatnak”.

Stumpf komoly elégedetlenséget érzékel a konzervatív értelmiség egy részében, erősen háttérbe szorultak a korábban fontosnak tartott értékek, a Fidesz helyi vezetői közül pedig sokan sem mértéket, sem mércét nem ismernek.

Stumpf nagyon közelinek érzi azt a pontot, ahonnan már nincs visszaút, és nem lehet egy rendszert visszabontani, visszafordítani.

 

Valódi Hírek