„Aláírtad, János, égni fog a város”: tüntettek Áder palotájánál, a Magyar Rádióra kitűzték az EU zászlaját – Percről percre!

Miután Áder János aláírta a CEU kinyírására alkotott törvénymódosítást, hétfő este a Facebookon spontán tüntetést  szerveztek a köztársasági elnök várbeli rezidenciája előtt.

Kezdésre mintegy 100-150 ember gyűlt össze, de tíz-fél tizenegy körül már a tízszeresére nőtt a tömeg. A Sándor-palota előtt vannak és többek között a „Bajszos szar – bajszos szar!” rigmust skandálták, mielőtt éjjel háromnegyed tizenkettőkor elindultak volna a Lánchíd, az Oktogon, a Blaha Lujza tér és végül a Magyar Rádió volt székháza felé.

02:10 Élő közvetítésünk véget ér. Legkésőbb szerdán folytatjuk a Hősök teréről. Köszönjük a figyelmüket és a türelmüket. Jó éjt!

02:03 A tüntetésnek vége. A  tömeg lassacskán oszlani kezd, indulnak haza az emberek.

Ez még csak a kezdet

– ígérik néhányan a Hősök terén tartandó szerdai tüntetésre utalva.

Fotó: Börcsök Zsófia / hvg.hu

01:56 A lányt, aki kitűzte a zászlót, egy ablakon át berángatták az épületbe. Most engedik ki.

01:50 Valaki kérdezze meg a magyar rendőröket, mi a bajuk az EU zászlajával.  Csak mert azután, hogy a lánynak sikerült kitűznie az EU zászlaját, az Index szerint paprikaspray-t fújtak a tüntetőkre. Ez teljesen felesleges volt. Sokan köhögnek.

01:48 Egy lány átjutott a rendőrök sorfalán, felmászott az épületre és kitűzte az Európai Unió zászlaját.

Hatalmas tapsot kapott. „Európa! Európa! – kiabálják a tüntetők.

01:41 Kezdik a más tüntetésekről – például a Ligetvédőkéről – ismert arcok átvenni a hangadók szerepét.

01:36 Most már itt vannak a rohamrendőrök is. A tüntető tömeg néhány száz fősre apadt.

01:33 A tüntetők át akarnak jutni a rendőrökön, dulakodnak is velük. Valaki egy üveget dob az utóbbiak sorfala felé, mire a tömegben rászólnak, hogy ne tegye,

és elnézést kérnek a rendőröktől.

01:29 A volt rádiószékháznál 20-30 rendőr állja el a tüntetők útját. A tüntetők megtorpannak, nagy részük leül.  Közben a rendőrök sorfalat alkotnak.

01:02 Most azon gondolnak, hogy a Blaha Lujza térről merre tovább. Néhányan megpendítik.a Kossuth Lajos térre kellene menni, de aztán a Magyar Rádió volt székházára esik a választásuk.

00:51 Az Oktogonra érő tömeg megbénítja a forgalmat – ugyanúgy, mint tegnap. Körülbelül ezer tüntető lehet kint az utcán. Némi vita után úgy döntenek, hogy a Blaha Lujza tér a következő állomás.

00:38 Gulyás Mártont azért vitték el a rendőrök a Sándor-palotánál, mert ő hajított festékes flakont a rendőrök felé – derül ki.

00:29 „Ébredj, Budapest!” – ez már az Andrássy úton csendül fel. És a legbűbájosabb: „Aki ugrál, szabad magyar, hej! Hej!” Ugrálnak.

00:24 Most a Kossuth-induló a sláger, és az „Európa! Európa!”

„Áder János azt üzente, nincsen szükség egyetemre. Ha még egyszer azt üzeni…”

– költik át a dalt.

Kép forrása: 24.hu

00:16 A József Attila utca egyik házából vízzel öntik nyakon az arra vonuló tüntetőket. A menet egy időre megáll, a rendőrök vállrándítással intézik el a hideg éjszakai zuhanyt. Néhány tüntető elkezdi skandálni, hogy „Gyertek velünk!”

00:10 „Oktogonra megyünk!” – skandálják a tüntetők. Aztán megint jön a „Szabad ország, szabad egyetem!” A tiltakozókat végig elkísérik a készenléti rendőrök.

00:07 „Világítsatok!” – kiabálja valaki a demonstrációk kötelező gesztusára, a mobiltelefonokon bekapcsolt zseblámpákkal való tiltakozásra utalva.

00:05 „Szabad ország, szabad egyetem!”

– skandálják a Lánchídon a korábbi CEU-s tüntetésekről már ismert rigmust.

23:52 A Lánchíd és a Váralagút körül rengeteg a kivezényelt rendőr. A tüntetők a Clark Ádám téren gyűltek össze, mielőtt 1500-an nekivágtak volna a Pestre vezető útnak.

23:48 Az Index írja, hogy a tüntetők között vannak diákok a Bibó István Szakkollégiumból is, amelynek Áder mellett Orbán Viktor miniszterelnök, Simicska Lajos volt Fidesz-pénztárnok, jelenleg első számú belföldi közellenség  és Kövér László házelnök is tagja volt. „Szégyellünk!” – üzenik a bibósok Ádernek.

23:42 A tömeg elindul a Belváros felé. Azt tervezik, hogy a Lánchídon keresztül mennek. Hajnalban néhány száz tüntetőnek sikerült megállítani a forgalmat az Oktogonon.

Kép forrása: 24.hu

23:39 Egy transzparensen ez virít: „Nem hagyjuk és fákjú”. Miért? Kér valaki csantit? A Moszkva téren kérdezik.

23:35 A tüntetők között felvetődik a hídfoglalás ötlete, de egyelőre senki nem indul megvalósítani. Amúgy nem túl jó ötlet. az autós tiltakozó akciókról ismert Büki Zoltán már próbálkozott vele a múlt héten a Szabadság hídon, de a rendőrök simán leléptették.

23:30 Az Index egyik képének a tanúsága szerint egy rendőrt festékkel öntötték le.

23:27 Néhány tüntető tulipánt szed a Sándor-palota előtt.

23:24 Most néztük, a Facebookon már jóval 15 ezer felett jár azoknak a száma, akik jelezték, hogy mennek tüntetni szerdán a Hősök terére. És a Hősök tere sokkal közelebb van a Lendvay utcai Fidesz székházhoz, mint a vasárnapi demonstráció helyszíne, a Kossuth tér.

23:20 Az M1 helyszíni riportját

lazán széttrollkodták a tüntetők. „Ruszkik, haza!”, Európa! Európa!” – skandálták közben.

A bejátszást ide kattintva lehet megnézni.

23:13 A rendőrök a földre gyűrték és elvitték Gulyás Mártont. Nem messze, csak be a Sándor-palotába. Két lány utánuk ment, de őket visszavitték a kordonon kívülre.

23:10 Ádert az aláírásban nem befolyásolták ilyen zavaró tényezők, mint Magyarország alkotmánya, pedig az kimondja a törvény előtti egyenlőség jogát, ő pedig az alkotmányra tette le a hivatali esküjét.

23:03 A hatalmas vasárnapi tüntetést szervező csoport, az Oktatási Szabadságot eközben szerdára a Hősök terére szólítja a szimpatizánsait. Holnapután eredetileg a civil szervezetek védelmében hirdetett demonstrációt a Civilizáció nevű csoport. Ha a kettő egyesül, újra hatalmas tömegre lehet számítani.

Kép forrása: hirtv.hu

Közleményében az Oktatási Szabadságot most azt szeretné, ha Áder aláírása ellenére a felsőoktatási törvény normakontrollra az Alkotmánybíróság elé kerülne. Ezt 50 parlamenti képviselő is kezdeményezheti.

22:54 Az LMP-s Hadházy Ákos népmesei magasságokba emelte Áder bírálatát. Szerinte a magyar köztársasági elnöknek az unokái is viselni fogják azt a szégyent, amelyet a törvény aláírása jelent. Ezzel hajlamosak vagyunk egyetérteni. De csak akkor, ha hetedíziglen. Áder lánya, a 24 éves Orsolya amúgy

egy ugyanolyan egyetemen tanul Londonban, mint ahogyan Budapesten a CEU működik. Nem is kevés pénzért.

22:51 A CEU kiadott egy közleményt, amely szerint az egyetem Áder szignója után is harcolni fog a CEU Budapesten maradásáért. Ezt üzente korábban az alapító amerikai magyar milliárdos üzletember, Soros György is.

22:45 A tömegben rengeteg a fiatal. Többnyire érettségi körüliek.

22:42 A honlapján a rendőrség higgadtságot kér a tüntetőktől. Ezt a kérést teljesítik is, a rigmusokon kívül a tömegben nincs jele agressziónak.

Kép forrása: index.hu

22:39 A tüntetők száma folyamatosan nő. Érkeznek rendőrök is, az Index szerint 20 busszal, ami nagyon sok ennyi tüntetőre.

22:35 Egy Káder János feliratot többek között maga Falus Ferenc tart a magasba. Róla a kínos véget érő polgármester-jelöltség óta alig hallottunk valamit.  (A lenti képen Falus a bal szélen látható.)

Kép forrása:: hvg.hu

22:29 Ami az égő várost illeti, abból egyelőre a nemzeti konzultációt váltottak valóra. A tüntettők elégették a dokumentum egyik példányát a Sándor-palota előtt.

22:25 Rigmusok még: „Sunyi palota”, „Európa”, „Kelj fel, Jancsi” és az „Elvesztette elnök jellegét!”

22:21 Ahol tüntetés van, ott szójáték van. „Just an Áder Brick in the Wall” – idézi fel a Pink Floyd slágerét egy felirat. Leírva hülyén néz ki, de találó.

22:18 „Aláírtad, János, égni fog a város” – skandálják.

22:15 A Helsinki Bizottság egy Facebook-posztban arról ír, hogy a spontán tüntetés jogszerű esemény – főleg azután, hogy Áder nem vétózott meg egy világbotrányt okozó törvényt.

22:03 A Facebookon eddig majdnem 2000 ezer jelezte, hogy megy tüntetni a Sándor-palotához.

21:48 A 24.hu azt írja, hogy a Kossuth téren is gyűlnek a tüntetők.

Kép forrása: 24.hu

21:23 A DJ Gulyás Márton aktivista, a Krétakör ügyvezetője. Lehet tőle számot kérni.

21:07 A tüntetők rágyújtanak az első rigmusokra. Bajszos szar – fut végig a tömegen, aztán jön a Macskajancsi is.

20:32 A palota előtt rendőrsorfal áll. Jut eszünkbe. Sorfal.  A 444 tegnap következetesen sörfalat írt élőzés közben. Létezik ilyen, hogy freudi elütés?

20:30 Kezdésre körülbelül száz tüntető jelent meg. Rigmusokat egyelőre nem hallani, de abból ítélve, hogy a palotában a csornai Charles Bronson él, még bármi lehetséges.

20:15 „Spontán talán nehéz, de mi most egy páran a Sándor palota elé megyünk. Ha valakinek jobb ötlete van koordinálásra használjuk a Facebookot. Igyekezzünk egy helyen lenni minél többen. Vagy több helyen minél többen” hangzik a felhívás a tüntetésre.

Valódi Hírek